Jablonec nad Nisou: Ve školách se rozjely opravy a rekonstrukce

11.07.2017 13:48

Statutární město Jablonec nad Nisou počítá letos na letní opravy budov školských zařízení s částkou cca patnáct milionů korun. Jedná se o již tradiční práce – výměny oken, opravy sociálních zařízení, úpravy kuchyní, opravy střech atd. Vše by mělo být hotové do konce letních prázdnin.

Jablonec nad Nisou: Ve školách se rozjely opravy a rekonstrukce
Foto: VolbyJablonec.cz
Popisek: Silueta Jablonce nad Nisou

Investiční akce za celkem 15 milionu se právě rozbíhají na dvou jabloneckých školách. Jedná se o zateplování pavilonu C základní školy Šumava a MŠ Hřbitovní. Zateplování zasáhne v obou případech do školního roku.

Letošní opravy se týkají 8 základních a čtyř mateřských škol. Navíc se dokončuje nadstavba v uměleckoprůmyslové škole, jejíž budova patří městu, ale je provozována krajem. Své třídy v budově mají také některé hudební obory ZUŠ.

Letos opět údržbě školských objektů dominují kompletní opravy sociálních zařízení, která se v jabloneckých školách upravují postupně. Letos se jedněch nových toalet dočkají dívky v ZŠ Liberecká, děti ve škole na Žižkově Vrchu (ZŠ Pasířská) a radost z nového sociálního zařízení u tělocvičen budou mít i děti v ZŠ Mozartova. „Na opravy sociálních zařízení ve školách město letos vydá celkem 4,2 milionu korun,“ konstatuje náměstek pro ekonomiku Miloš Vele.

Ve škole v Pivovarské se na začátku prázdnin ještě dokončuje rekonstrukce hřiště za milion korun a cca 300 tisíc si vyžádá oprava jižní strany střechy. Výměna oken za 1,3 milionu čeká vrkoslavickou základní školu, za 1,5 milionu korun také speciální základní školu v ulici Josefa Hory a mateřinku v Lovecké. Zdejší náklady se předpokládají ve výši 1,2 milionu korun.

I letos se upravují školní kuchyně pro umístění konvektomatů, moderních zařízení na šetrnou tepelnou úpravu jídel. Jedná se o školky Jugoslávská, Husova a Střelecká. Stavební práce přijdou městskou pokladnu na 0,5 milionu a stejnou částku stojí samotné konvektomaty.

Zatepluje se MŠ Hřbitovní a ZŠ Šumava

Letošní investice do školských zařízení v Jablonci za cca 15 milionů se týkají zateplování. Jedná se o náročnější práce, které by měly trvat až do poloviny října. Na práce v obou školských objektech se podařilo získat dotace z EU. Celkové náklady na obě investiční akce se předpokládají ve výši 15 milionů korun, dotace mohou činit až 8,9 milionu.

MŠ Hřbitovní

Mateřskou školu ve Hřbitovní ulici čekají letos stavební práce velkého rozsahu, výměna všech oken a dveří, zateplení obvodového pláště i střechy pavilonů A a B, instalace nuceného větrání s rekuperací, výstavba rampy pro bezbariérový vstup, zábradlí, elektrické vyhřívaní střešních vpustí, žlabů a svodů proti zamrzání, úprava osvětlení, instalace pohybových čidel a videovrátného, nový přístřešek i hromosvod a především stabilizace jižní štítové stěny. Předpokládané náklady jsou 14 milionů korun vč. DPH, dotace z EU činí 5,1 milionu korun. „Pracovat se bude celé prázdniny zhruba do půlky října a provoz školka zahájí 18. září,“ říká Lukáš Pleticha, náměstek primátora pro rozvoj města.

ZŠ Šumava

Zateplení obvodového pláště včetně střechy a výměny oken se během letošních prázdnin dočká pavilon C základní školy v ulici Na Šumavě a přinese žákům školy o týden delší prázdniny. I v této škole je potřeba nejprve zlikvidovat azbest a namontovat vzduchotechniku v učebnách a kancelářích pavilonu. Předpokládaná cena zateplení pavilonu ZŠ Na Šumavě 9 milionů včetně DPH. Dotace EU z Fondu soudržnosti v rámci Operačního programu Životního prostředí může činit až 3 796 tisíc korun. Hotovo by mělo být do poloviny října, žáci nastoupí do školy 11. září. Prvňáčky přijde přivítat primátor Petr Beitl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Do Afriky poputují více než dvě stovky kol

13:05 Hradec Králové: Do Afriky poputují více než dvě stovky kol

Město Hradec Králové se v září loňského roku připojilo k iniciativě Kola pro Afriku. S pomocí občanů…