Jablonec nad Nisou získal dotaci na Pyramidu

06.02.2017 19:05

Pomník a válečný hrob připomínající prusko-rakouskou válku v Kokoníně, tzv. Pyramida by měl být opravený v říjnu letošního roku. Žádost o dotaci na Ministerstvo obrany byla úspěšná.

Jablonec nad Nisou získal dotaci na Pyramidu
Foto: VolbyJablonec.cz
Popisek: Silueta Jablonce nad Nisou

„Z Ministerstva obrany jsme získali dotaci ve výši 562 tisíc korun, město by se na nákladech mělo podílet částkou 241 tisíc,“ říká náměstek primátora Lukáš Pleticha o opravě kokonínského pomníku a válečného hrobu z roku 1894, tzv. Pyramidy v Rychnovské ulici a dodává: „Pyramida připomíná prusko-rakouskou válku v roce 1866 a vojáka Carla Gustava Pählkeho z pruského 4. magdeburského pěšího pluku, jenž padl 26. června 1866 u Rychnova a jeho ostatky jsou zde uložené.“

Pomník vznikl v roce 1874, o dvacet let později byl na vrcholový jehlan doplněný seznam jmen kokonínských občanů, kteří padli 3. července 1866 v bitvě u Hradce Králové a 24. července 1866 v bitvě u italské Custozzy. V roce 1912 se pomník rozšířil o další kamenné části.

Přípravy na opravu pomníku začaly už v roce 2016, samotná oprava proběhne letos. Nejprve je nutné pomník staticky zajistit. Připomínka válečných útrap stojí na hraně postupně ujíždějícího svahu, uvolněné jsou obrubníky i základové stupně. „Pomník je třeba očistit od mechu, zrekonstruovat texty, aby byly znovu čitelné, a doplnit chybějící části, jimiž jsou kamenná koule s bronzovou pruskou orlicí na vrcholu pomníku a bronzové lví hlavičky, které na sloupcích držely kovové řetězy,“ popisuje postup obnovy Ivana Řimnáčová, vedoucí odboru stavebního a životního prostředí.

Do obnovy se zapojil také Komitét pro udržování památek z války roku 1866, jenž v roce 1888 založil Jan Nepomuk Steinský, přezdívaný otec válečných hrobů, kterému nebyla lhostejná památka padlých ve zmíněné válce. „Komitét zajistí výrobu chybějící žulové koule i orlice a také výrobu pamětní desky v podobě z roku 1912. Této spolupráce si velmi vážíme,“ připomíná Řimnáčová. Text desky informoval o veteránském spolku v Kokoníně, z jehož iniciativy byla uskutečněna přestavba památníku v roce 1912. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

13:37 Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

Již 34. ročník prestižního Mezinárodního pivního festivalu byl dnes zahájen na litoměřickém výstaviš…