Jablonec reprezentuje Jablkovice

04.10.2014 10:12

Jablkovice z Jablonce je zbrusu nový dárek, který si odvezou hosté z návštěvy radnice. Pálenka z českých jablek z roku 2013 je novým oficiálním produktem statutárního města Jablonec nad Nisou.

Jablonec reprezentuje Jablkovice
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Náměstí v Jablonci

Již městský znak napovídá, že Jablonec nad Nisou je spojen s jabloní. Proto vznikla myšlenka vytvořit produkt, který by byl úzce s jabloní spjat. „Vždy, když jsem při cestě do zahraničí dostal jako darem tamější produkt, litoval jsem, že Jablonec nemá něco podobného. Obligátní víno mi nepřišlo pro náš kraj typické“, vzpomíná na začátky primátor Petr Beitl.

K myšlence nechat vypálit jablka z našeho regionu přispělo i to, že v nedaleké Zásadě je palírna. A tak myšlenka, která vznikla již v roce 2012, začala dostávat postupně konkrétnější podobu. „Nejprve jsme museli vymyslet název a nechat si ho zaregistrovat. Poté zadat návrh a výrobu etiket a nyní můžeme Jablkovici z Jablonce představit veřejnosti,“ rekapituluje primátor Petr Beitl.

Na výrobu 140 litrů pálenky bylo zapotřebí 1,5 tuny jablek z regionálních sadů. Vzhledem k tomu, že Jablkovice není lihovina, nelze ji prodávat a bude pouze rozdávána jako pozornost návštěvám města. Pro reprezentační účely má radnice připraveno 200 ks lahví o objemu 0,35 l a 730 ks lahviček o objemu 0,1 l.
Celkové náklady nového oficiálního jabloneckého produktu činí 170 tisíc korun. V ceně je zahrnuta registrace ochranné známky, návrh a výroba etiket, nákup a vypálení ovoce i plnění do lahví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mestojablonec.cz

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Cheb: Ve středu bude na zimáku a v jeho okolí probíhat cvičení

11:33 Cheb: Ve středu bude na zimáku a v jeho okolí probíhat cvičení

V okolí zimního stadionu budou rozmístěny hlídky, které budou řídit dopravu i pohyb osob