Jablunkov a Tjačiv se oficiálně stali partnery

29.05.2017 21:25

Partnerství s novým městem oficiálním aktem stvrdil starosta Jiří Hamrozi a místostarosta Stanislav Jakus přímo v ukrajinském Tjačivu.

Jablunkov a Tjačiv se oficiálně stali partnery
Foto: archív autora
Popisek: Jablunkov náměstí

 V polovině května se Jablunkovští podepsali pod společnou dohodu, která slibuje spolupráci obou měst v ekonomické i právní oblasti, práci na společných sociálních a kulturních projektech i výměnu zkušeností a spolupráci na rozvoji v oblastech vzdělávání, vědy, medicíny, náboženství, životního prostředí, sportu či cestovního ruchu. Spolu se budou partneři účastnit také mezinárodních projektů a podporovat hodlají činnost neziskových organizací, sdružení a komunit. Pod dokument se podepsaly hlavy obou měst Jiří Hamrozi a Ivan Ivanovyč Kovač.

Spolupráci měst vzdálených od sebe více než 500 kilometrů posvětili jablunkovští zastupitelé již loni v červnu.  Již léta pak partnerství pojí Charity obou města. „Cílem naší dvoudenní návštěvy nebyl jen podpis dohody, ale dovezli jsme sem také humanitární pomoc v podobě hygienických potřeb – pleny pro dospělé a krémy na opruzeniny - do domova seniorů. Právě ten pomáhali stavět dobrovolníci z jablunkovské Charity,“ uvedl starosta Jiří Hamrozi.

Tjačivští hosty z Jablunkova provedli nejen po historických památkách, ale ukázali jim také krásu zdejší přírody. „Byli jsme na nejvyšším bodě Polonin, 1492 metrů vysokém kopci Klymova. Ukrajina je krásná, i když chudá země. Lidé tady vzpomínají na to, jak jim bylo dobře za Českosloveska, kdy byli součástí Podkarpadské Rusi,“ dodal místostarosta Stanislav Jakus s tím, že lidé od nás stále Tjačivu pomáhají, a to formou darů, kterými přispívají na Tříkrálovou sbírku či Velikonoční koláč.

Tjačiv tak doplnil skupinu partnerů, se kterými již Jablunkov spřízněný vztah pojí. Jde o polský Gogolin a Siemianowice Slaskie (od roku 1998) a slovenské Kysucké Nové Mesto (od roku 2013). „S Gogolinem a Kysucký Novým Mestem nás pojí intenzivní spolupráce, a to především na úrovni školství a kultury. Spolupráce s Tjačivem se bude ubírat především humanitárním směrem a předáváním si zkušeností,” těší se na spolupráci Jakus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…