Jak bezpečně na kole, poradili českolipští strážníci společně s Týmem silniční bezpečnosti

03.08.2016 8:35

Jak ochránit sebe a své blízké na silnici? Jak se zviditelnit pro ostatní účastníky silničního provozu? Nebo co patří do povinné a doporučené výbavy jízdního kola? To vše se dozvěděli cyklisté, kteří se ve středu 27. července na cyklostezce v Manušicích setkali s preventivní akcí Městské policie Česká Lípa a Týmu silniční bezpečnosti.

Jak bezpečně na kole, poradili českolipští strážníci společně s Týmem silniční bezpečnosti
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

Cyklistika je nejen oblíbenou volnočasovou aktivitou, ale stále více se stává běžným způsobem dopravy. Jízda na kole přináší nejen radost, ale má i nesporné pozitivní účinky na zdraví cyklistů. „Pravidelná jízda na kole prokazatelně zlepšuje zdravotní stav a přispívá k prodloužení délky života. Ti, kdo denně dojíždějí do práce na kole, čelí o 39 procent nižšímu riziku úmrtí na civilizační choroby. Dospělí, kteří se pravidelně věnují cyklistice, mají fyzickou kondici na úrovni jedinců mladších o 10 let, současně se prodlužuje průměrná délka jejich života o nemalé dva roky,“ říká Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti.

Bohužel celá řada cyklistů neustále podceňuje rizika spojená s jízdou na kole. V loňském roce, podobně jako v roce 2014, u 30 procent nehod jimi zaviněných asistoval alkohol. Přitom již jedno malé pivo zvyšuje riziko účasti v dopravní nehodě se zraněním až 6x. Rovněž tak je často podceňován vliv technického stavu jízdního kola na bezpečnost. „V posledních 4 letech však došlo k 39 nehodám cyklistů, v jejichž důsledku utrpělo 5 z nich zranění těžká a dalších 32 se zranilo lehce,“ upozorňuje Roman Budský. Pozitivním zjištěním je, že cyklistické přilby používá stále více osob, o čemž svědčí statistiky závažných nehod. Zatímco v roce 2009 nemělo 90 procent usmrcených a 81 procent těžce zraněných na hlavě přilbu, v loni se jejich podíl snížil na 82 a 69 procent. Přesto je stále mnoho jezdců na kole, kteří jako by neslyšeli na argumenty odborníků, že pokud dojde k těžkému či dokonce smrtelnému zranění cyklisty, je ve 3/4 případů zasažena právě hlava či krk. Přitom ve 2/3 případů by bylo možné následky kolize zmírnit, neboť zranění hlavy jsou na místech, jež mohou být chráněna přilbou.

I letošní, již 6. ročník, projektu „Na kole jen s přilbou“ se však zaměřuje nejen na problematiku správného používání cyklistické přilby, ale i na další aspekty bezpečné jízdy na kole. Ke kampani za bezpečnější jízdu na kole se přidala i Městská Policie v České Lípě.

„Jednalo se o preventivní akci, kdy strážníci společně s Týmem silniční bezpečnosti zodpovídali širokou paletu dotazů cyklistů týkajících se jak správného chování v silničním provozu, tak správného pečování o technický stav kola a používání přileb. Na každého bicyklistu navíc čekala pozornost v podobě reflexního doplňku,“ říká Romana Žatecká, starostka města Česká Lípa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…