Jak je na tom doprava v Jihlavě podle veřejnosti

30.11.2017 12:15

Podívejte se do mapy jihlavských dopravních problémů a podnětů.

Jak je na tom doprava v Jihlavě podle veřejnosti
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Radnice vyhodnotila stížnosti a podněty ze zářijového dotazníkového šetření. Nejvíce připomínek k dopravní situaci v Jihlavě zaznívá z řad motoristů, chodců a cestujících. Nelíbí se jim především hustý provoz, nastavení semaforů, bezpečnost dopravy či špatná dostupnost MHD.

Tyto a další připomínky, ale i pochvaly, mohli obyvatelé a návštěvníci Jihlavy během září zaznamenat online do Názorové mapy dopravy. Webová aplikace byla jedním ze způsobů, kterým se veřejnost může aktivně zapojit do projektu Jihlava [ne]jede.

Cílem projektu je vytvoření Plánu mobility města, který analyzuje a stanoví priority města v rozvoji dopravy do roku 2030. „Kromě toho, že tento dokument detailně popíše dopravu ve městě a navrhne řešení problémů, je nezbytným podkladem, který městu umožní čerpat dotace,“ vysvětlila náměstkyně primátora pro oblast strategií Jana Mayerová.

Celkem se sešlo přes 420 příspěvků, které tým projektu Jihlava [ne]jede rozdělil do skupin podle toho, jestli se týkají organizace a řízení dopravy, bezpečnosti, infrastruktury nebo provozu MHD. Pouze 6 % tvořily pochvaly dobrého řešení.

Kolony jsou dle příspěvků v mapě největším problémem v ulicích Brněnská, Hradební, Okružní a Žižkova. Několik připomínek se sešlo k nevhodnému nastavení semaforů na křižovatce Hradební a Znojemská.

Řidiči i chodci si dále stěžovali na špatný rozhled na křižovatkách a nevhodně umístěné nebo chybějící přechody.

Obyvatelům Jihlavy také chybí dobudování jihovýchodního obchvatu města a dořešení situace u sjezdu z obchvatu u ulice Romana Havelky, kde chybí sjezdy a propojení komunikací pro pěší a cyklisty.

Na špatnou dostupnost MHD si stěžují obyvatelé sídliště Březinky či nově vybudované oblasti v Horním Kosově a lidé dojíždějící do průmyslového areálu u vlakové zastávky Jihlava-Bosch Diesel.

Výsledky online průzkumu jsou k dispozici na www.jihlava.cz/nejede, kde jsou na mapě Jihlavy zobrazeny barevně odlišené body dle typu přispěvatele a charakteru připomínky. Po rozkliknutí bodu se zobrazí text připomínky nebo pochvaly.

Daniel Šesták, manažer plánu mobility, k tomu uvádí: „Názorová mapa nám pomohla doplnit problémy, které znají nejlépe každodenní uživatelé dopravy, a také jsme si díky ní ověřili již definovaná slabá i silná místa. Příjemně nás překvapil poměrně velký zájem obyvatel a dobře popsané problémy i návrhy řešení. Připomínky zapracujeme do návrhu plánu mobility, který bude připravený na jaře příštího roku.“

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Začíná stavba nového autobusového nádraží a komunikací v přednádraží

10:28 Vsetín: Začíná stavba nového autobusového nádraží a komunikací v přednádraží

V pátek 3. května se slavnostně otevře nové vlakové nádraží včetně budovy dopravního terminálu. Zatí…