Jaká bude podoba Komunitního centra v Říčanech? Napověděla nám architektonická soutěž

02.01.2017 20:21

Do anonymní architektonické soutěže na podobu Komunitního centra v Říčanech, vyhlášené na konci září, se přihlásilo 10 návrhů. Centrum má vzniknout na místě bývalého kina na Komenského náměstí, které není v provozu již několik let a není v dobrém stavebně technickém stavu.

Jaká bude podoba Komunitního centra v Říčanech? Napověděla nám architektonická soutěž
Foto: info.ricany.cz
Popisek: Říčany

Bylo na zvážení soutěžících, zda budovu stávajícího kina částečně využijí nebo jestli budou uvažovat o její demolici. Na konci listopadu proběhlo hodnocení všech návrhů odbornou porotou v souladu se soutěžními podmínkami, jejichž součástí byla také jednotlivá hodnotící kritéria. Po celodenním hodnocení ocenila porota tři návrhy a udělila jednu odměnu.

Předmětem soutěže bylo zpracování architektonického návrhu Komunitního centra včetně úpravy venkovních ploch na pozemku. Celkového řešení umístění stavby a urbanistický kontext ve vztahu ke Komenskému náměstí, byl jedním z nejdůležitějších kritérií, stejně jako komplexní architektonická kvalita návrhu. Velký důraz byl kladen na hospodárnost a finanční přiměřenost navrženého řešení.

„Lidé na radnice dlouho hledali, jak využít budovu bývalého kina. Ujala se myšlenka vybudovat v centru města zázemí, které by využívaly říčanské zájmové spolky či organizace poskytující sociální služby, například seniorům, mládeži či hendikepovaným lidem,“ popisuje starosta Vladimír Kořen (Klidné město) a dodává: „Centrum by mělo spojovat různé skupiny, oslovili jsme mnoho organizací a ptali jsme se, co potřebují. Zadání stavebního programu zhruba odpovídá společné představě.“ 

Cílem je vybudovat víceúčelové zařízení sloužící k setkávání obyvatel a komunit. Jednotlivé organizace zde budou sdílet místnosti, kde budou mít své pracovní zázemí. Pro skupinové aktivity jako třeba semináře, cvičení nebo představení dětí ze školky budou určeny větší multifunkční místnosti a k dispozici bude i velký sál. Součástí objektu bude i kavárna, která je přirozeným místem setkávání a sdílení, což je synonymum toho, k čemu je centrum určeno. Samozřejmostí je potřebné sociální vybavení pro návštěvníky i pracovníky a bezbariérové řešení celého objektu. Parkovací místa budou zajištěna v podzemí budovy.

„Na stavbu Komunitního centra chceme čerpat dotace v rámci několika dotačních titulů, například z Integrovaného regionálního operačního programu a Operačního programu životního prostředí“ doplňuje Mgr. Jana Vavřinová z Odboru kanceláře starosty.     

Autoři návrhů, které byly oceněny prvním až třetím místem v architektonické soutěži, budou vyzváni k podání cenové nabídky za zpracování kompletní projektové dokumentace v jednacím řízení bez uveřejnění, v němž bude hodnotícím kritériem jak umístění v soutěži, tak cena za projektovou dokumentaci. Teprve po vyhodnocení tohoto řízení, bude definitivně rozhodnuto o tom, který z návrhů bude realizován.

Všechny návrhy, které byly v rámci architektonické soutěže hodnoceny, budou vystaveny v prvním čtvrtletí roku 2017 v budově MěÚ na Komenského náměstí ve 2. patře.

Rada města Říčany na svém prosincovém zasedání odsouhlasila vyhodnocení architektonické soutěže odbornou porotou a rozhodla o výběru těchto třech návrhů:

1. místo, návrh č. 10:  IGLOO ARCHITEKTI, s r. o.  
Autoři návrhu: Ing. arch. Jan Pačka, Ing. arch. Igor Šimon

2. místo, návrh č. 5:  AF ATELIER, s r.o.  
Autoři návrhu: Ing. arch. Adam Fröhlich, Bc. Petr Srogončík

3. místo, návrh č. 4: 4DS, spol. s r. o.  
Autor návrhu: Mgr. A. Luboš Zemen

Udělena byla i speciální cena za inovativní přístup návrhu č. 3 autorů Ing. arch. Ondřej Dvořák, Ph.D., Ing. arch. Jiří Matys, Bc. Marek Václavík, Ing. arch. Šárka Voříšková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…