Jarní úklid se v České Lípě rozjel naplno

20.04.2014 17:56

Odklidit zimní posyp, vysbírat odpadky, vyhrabat zbytky listí, to je jen část z výčtu každoročních prací, které je po zimě nezbytné provést v ulicích města. V České Lípě se jarní úklid komunikací a veřejných prostranství rozjel na plný plyn v polovině března, tedy o něco dříve než to ukládá zákon. V plném proudu je také první seč, v květnu by se měly začít vysazovat nové květinové záhony.

Jarní úklid se v České Lípě rozjel naplno
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

„V těchto dnech probíhá ve městě jak blokové čištění, tak rovněž strojové i ruční čištění vozovek a chodníků. Ruční úklid, na kterém se podílejí především zaměstnanci na veřejně prospěšné práce, se provádí hlavně v centru města a na chodnících ze zámkové a žulové dlažby anebo na těch, které se z technických důvodů nedají strojově zamést,“ podotýká vedoucí oddělení technické správy majetku města Petra Novotná.

„Zapojení pracovníků na VPP do úklidu města v co nejširší možné míře nám nyní umožňuje nová obstaravatelská smlouva, kterou jsme na základě vypsaného výběrového řízení uzavřeli s firmou AVE CZ,“ připomíná místostarosta České Lípy Jiří Kočandrle. „Tato smlouva začala platit od letošního roku a její hlavní výhodou je, že byla koncipována jako rámcová. Město si tak může mnohem lépe koordinovat četnost i způsob provedení vlastního úklidu podle své aktuální potřeby.“ Jak zdůrazňuje místostarosta, právě díky zapojení státem dotovaných zaměstnanců na VPP nejenom do probíhajícího ručního úklidu ale i do dalších prací pak radnice výrazně šetří městskou kasu. 

Blokové čištění se provádí se v místech, která jsou jinak kvůli celodennímu státní vozidel špatně přístupná. „Většinou jde o parkovací plochy a zálivy či části komunikací v hustě obydlených částech města. Řidiči by proto v den plánovaného blokového čištění měli respektovat dopravní značení a svá vozidla přeparkovat, aby bylo možné naplánovaný důkladný úklid provést,“ upozorňuje Petra Novotná a dodává, že letos v závislosti na počasí dojde na vytipovaných uvolněných plochách také k obnově vyznačených parkovacích stání. „Chceme tak využít toho, že prostor bude volný a po provedeném blokovém úklidu také čistý, což je pro obnovu vodorovného dopravního značení ideální stav.“  Součástí jarních úklidových prací bude i pročištění kanalizačních vpustí, odkud se musí odstranit zejména napadané zbytky zimního posypu.

Další důležitou informací je, že úklid po zimě už mají za sebou také cyklostezky vedoucí do Vlčího Dolu a do Písečné, i cyklostezka Varhany.

Jarní úklid komunikací by měl ve městě probíhat až do poloviny června. Poté se začnou ulice čistit podle letního harmonogramu, který lidé opět najdou na webu města v sekci „Technická správa města“.  

Kromě čistění ulic probíhá ve městě již první letošní seč. V tomto týdnu by měly být posekané veškeré zelené plochy ve městě, od dalšího týdne se pak pracovníci vrhnou na travnatá místa v přidružených obcích. Díky mulčování, které plánuje město na trávnících provést, by se mělo dařit udržet výšku trávy v únosné úrovni. Město se tak snaží předcházet situacím s přerostlou trávou, ke kterým došlo v minulých dvou letech. Veškeré snažení však bude záviset z velké míry také na počasí.

„Ještě do konce dubna bychom chtěli nechat vysázet novou zeleň na upravenou proluku Jeřábkova náměstí. Od poloviny května, po zmrzlých mužích, začneme vysazovat nové květinové záhony na vytipovaných místech, například u základní umělecké školy nebo v proluce u Unionky,“ doplnila Petra Novotná. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mucl.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…