Jarní úklid v Jablonci nad Nisou začíná zítra

20.03.2017 21:25

První jarní den, úterý 21. března, oficiálně startuje v Jablonci jarní úklid komunikací a zelených ploch. Jako každoročně začne v centru města a v okolí přehrady, kde se pohybuje nejvíc lidí. V centru je největší pohyb ve všedních dnech, kdy lidé chodí do práce, navštěvují obchody, banky a úřady a přehrada je oblíbeným místem pro relaxaci, procházky i sportování.

Jarní úklid v Jablonci nad Nisou začíná zítra
Foto: mhdvmb.cz
Popisek: Jablonec nad Nisou

Jarní úklid komunikací je naplánován na 9 týdnů a měl by skončit po 20. dubnu v Rýnovicích. I letos se mění pořadí uklízených lokalit, aby nebyla některá část města každoročně znevýhodněna.

Informace pro řidiče a majitele vozů

Stejně jako v případě zimní údržby, žádáme řidiče, aby respektovali dopravní značení, nekomplikovali svými zaparkovanými vozidly průjezd úklidové techniky a v důsledku toho neprodlužovali dobu úklidu jednotlivých ulic a lokalit.

„Zároveň s jarním úklidem postupně měníme dopravní opatření ze zimního na letní režim. Ruší se zjednosměrnění některých ulic, odstraňují se značky zákazu stání, otvíráme schodiště, která byla přes zimu uzavřená a postupně svážíme i bedny s posypovým materiálem,“ informuje Pavel Kozák, vedoucí oddělení správy komunikací.

Po 20. březnu také začnou technické služby frézovat komunikace v místech výtluků a připravovat je na pokládku asfaltu. Obalovny rozběhnou výrobu teplých asfaltových směsí na konci března a následně se začne asfaltovat. „Opravy komunikací budou probíhat jednak dle pořadí a důležitosti jednotlivých komunikací - I. a II. pořadí, autobusové linky apod. a dále pak systematicky po oblastech, samozřejmě i v návaznosti na jarní úklid 2017,“ říká Kozák a zároveň upozorňuje, že celý proces může zásadně ovlivnit počasí.

Úklid jablonecké zeleně zajišťují pracovníci VPP, Technické služby města Jablonec nad Nisou a také externí dodavatelé. Hrabou se zelené plochy a uklízí odpadky, které se objevily po odtátí sněhu. I v tomto případě jsou prioritou plochy u přehrady a také centrum města.

„Začátkem tohoto týdne uklízeli pracovníci VPP například na autobusovém nádraží a v jeho bezprostředním okolí. Nasbírali 1,3 t nepořádku, což bylo téměř 50 pytlů a také velký odpad jako jsou postele, televize, našli jsme i rychlovarné konvice, atd.,“ informuje Hana Dašková, vedoucí oddělení organizace a personálu veřejných prací. Další týmy z více než stovky pracovníků VPP a VS ve vestách sbírají odpadky na sídlištích a uklízejí odpad neoprávněně odložený u stanovišť separovaného odpadu.

Odkládání odpadu je velký nešvar

Ačkoli lidé mohou odevzdat až 200 kg odpadu zdarma na sběrném dvoře, neustále odkládají starý nábytek a různé harampádí u kontejnerů. Vystavují se tak ale pokutě až 75 tisíc korun. Pokud se jedná o podnikatele, je pokuta mnohem vyšší. „Nejhorší situace je v místech, kde je možné zastavit autem. Neustále se tak černé skládky objevují v ulicích Růžová, 1. Máje, Saskova, Vrchlického sady, Ještědská, Pivovarská nebo Pod Hájem,“ vypočítává Barbora Šnytrová z oddělení správy veřejné zeleně. Náklady na úklid a následnou likvidaci odpadů po nezodpovědných občanech, kteří místo na sběrný dvůr s autem zajedou ke kontejneru, byl také jedním z důvodů navýšení ceny za odpad pro letošní rok.

Hříšníky vidí kamera

Jablonec má od listopadu loňského roku nový způsob, jak tyto hříšníky odhalit. Jedná se o mobilní kameru s nočním viděním, jejímž úkolem je monitorovat stanoviště tříděného odpadu. Speciální kamery mají postupně doplnit fotopasti. Díky nim se také podařilo usvědčit řadu pachatelů nelegálního ukládání odpadů, ale často docházelo k jejich odcizení. Výhodou kamer je větší rozlišení pořizovaného záznamu a noční vidění, z fotografií pořízených fotopastí bývá obtížné identifikovat pachatele nebo SPZ auta zvlášť při snížené viditelnosti nebo večer.

„Nová kamera je napojená do městského kamerového systému městské policie, který uchovává záznam k pozdějšímu šetření. Je napájená ze sloupu veřejného osvětlení a také akumulátorem. Data odesílá on-line pomocí mobilního připojení, takže ani následná krádež či zničení kamery hříšníkovi nepomůže. Její výhodou je vysoké rozlišení pořizovaného záznamu a noční vidění,“ popisuje zařízení náměstek primátora Miloš Vele.

Pořízení speciální mobilní kamery stálo 140 tisíc korun, ale vyplatilo se to, za necelé tři měsíce odhalila už 7 přestupků. „Při zakládání černých skládek je nejtěžší najít viníka. Díky nové kameře, která vidí i v noci a navíc okamžitě odesílá záznam na dispečink, je daleko snazší zasáhnout ihned, případně pachatele později dohledat,“ vysvětluje Vele a dodává, že kamera se bude postupně přemisťovat dle potřeby a v plánu je také pořídit další. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Praha 2 má nový poesiomat

19:06 Praha 2 má nový poesiomat

Návštěvníci Sadů Svatopluka Čecha na Vinohradech mají od včerejšího dne novou atrakci – hrací skříňk…