Jedno zastavení „kotlíkové road tour“ bude i na Vsetíně

28.11.2015 16:54

Na první polovinu prosince jsou připraveny semináře, které mají pomoci žadatelům o dotace na výměnu kotlů. Pracovníci Krajského úřadu Zlínského kraje budou odpovídat žadatelům na dotazy i na Vsetíně, kde se setkání uskuteční ve středu 9. prosince v 15 hodin ve velké zasedací síni v prvním patře radnice.

Jedno zastavení „kotlíkové road tour“ bude i na Vsetíně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

Program na výměnu zdrojů tepla v domácnostech Zlínského kraje je určen pro majitele rodinných domů využívající jako hlavní zdroj tepla kotel na pevná paliva s ručním přikládáním. Tento starý zdroj tepla bude moci být vyměněn za kotel na pevná paliva, plynový kondenzační kotel nebo tepelné čerpadlo. Nový zdroj tepla může být doplněn instalací solárně-termického systému pro přitápění nebo přípravu teplé vody. Podporovaná budou pouze zařízení, která splňují požadavky evropské směrnice na ekodesign. Vhodná (prověřená) zařízení budou uvedena v seznamu výrobků a technologií na www.opzp.cz.

Na výměnu zdroje tepla v domácnostech Zlínského kraje bude poskytnuta v jednotlivém případě dotace ve výši 70 - 85 % z výdajů vynaložených na výměnu kotle, na provedení doplňkových „mikro“ energetických opatření (např. zateplení střechy, půdy, podlahy, dílčí zateplení fasády, částečná výměna oken nebo instalace těsnění do oken) a na související práce. Výše dotace je dána příslušným procentem z nejvýše 150 tisíc korun, přičemž na doplňková „mikro“ energetického opatření připadá maximálně 20 tisíc. Konkrétní procento bude záviset na typu nově instalovaného zdroje tepla a místu (obci) realizace výměny. Alokace programu bude činit 155 milionů korun na období do konce roku 2017, v případě úspěchu bude program pokračovat i v následujících letech.

„Dotaci nebude možné využít na výměnu kotle spalujícího výhradně biomasu za kotel spalující uhlí, ani za kotel spalující uhlí a biomasu, na výměnu kotle s automatickým přikládáním paliva, na výměnu zdroje tepla, který není hlavním zdrojem vytápění a není prokazatelně v provozu, a na výměnu zdroje tepla v rodinných domech, kde byl v minulosti, nejdříve od 1. 1. 2009, zdroj podpořen z programů Zelená úsporám, Nová zelená úsporám nebo ze společných programů na podporu výměny kotlů,“ doplnil náměstek hejtmana odpovědný za oblast životního prostředí a venkova Ivan Mařák.

Podporu bude možné poskytnout také na již provedenou výměnu starého kotle, pokud bude zrealizována po 15. 7. 2015 a pokud nově instalovaný zdroj tepla bude splňovat požadavky na ekodesign výrobků spojených se spotřebou. V tomto případě doporučujeme žadatelům, aby si při výměně zajistili fotodokumentaci původního kotle napojeného na otopnou soustavu a komínové těleso, fotodokumentaci odstranění starého kotle, fotodokumentaci instalace nového zdroje tepla, potvrzení o likvidaci starého kotle (ze sběrného dvora nebo oprávněné firmy), faktury týkající se realizace výměny zdroje tepla a doklady o úhradě výdajů spojených s výměnou. Seznam dokumentů, které budou muset být přiloženy k žádosti o dotaci a následně s vyúčtováním poskytnuté dotace, bude zveřejněn společně s vyhlášením Programu.

„Předběžně předpokládáme vyhlášení programu v prosinci roku 2015 s příjmem žádostí od ledna 2016,“ řekl náměstek Mařák. Žádost o získání dotace bude muset být vyplněna na předepsaném formuláři, který bude zveřejněn společně s vyhlášením Programu, a bude možné ji předkládat osobně anebo poštou na Krajský úřad Zlínského kraje. Přílohou žádosti bude především fotodokumentace stávajícího kotle, písemný souhlas s realizací nového zdroje vytápění od spoluvlastníků většinového podílu rodinného domu/bytové jednotky, druhého z manželů v případě vlastnictví rodinného domu/bytové jednotky v rámci společného jmění manželů nebo vlastníka pozemku v případě, kdy vlastník nemovitosti je odlišný od vlastníka pozemku a potvrzení energetického specialisty o vhodnosti realizovaného „mikro“ energetického opatření.

Aktuální informace jsou k dispozici na www.kr-zlinsky.cz. Dotazy lze směřovat na kontaktní e-mail: kotliky@kr-zlinsky.cz anebo telefonicky na čísla 577 043 825 (Ing. Petr Hasala), 577 043 833 (Ing. Kristýna Drahotůská), 577 043 826 (Ing. Petr Valášek).

V souvislosti s kotlíkovými dotacemi kraj připravil takzvanou road tour po vybraných obcích s rozšířenou působností ve Zlínském kraji. Vsetínské zastavení se koná ve středu 9. prosince od 15 hodin ve velké zasedací místnosti Městského úřadu Vsetín. Zde vám odborníci osvětlí tuto problematiku ještě podrobněji a budete jim také moci pokládat konkrétní dotazy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…