Jeseník: Levnější energie pro město na rok 2024

03.09.2023 20:08 | Tisková zpráva

Městu Jeseník se podařilo nakoupit energie na následující rok. Elektrickou energii a zemní plyn město dražilo společně se Šumperkem, Českou Vsí, Lošticemi, Ústím nad Orlicí a Mohelnicí na Českomoravské komoditní burze v Kladně.

Jeseník: Levnější energie pro město na rok 2024
Foto: wikipedia
Popisek: Pohled na Jeseník.

I díky tomu se podařilo dosáhnout na velice příznivé ceny obou komodit. Město tímto způsobem zajistilo energie na příští rok také pro všechny své příspěvkové organizace a společnost Technické služby Jeseník a.s.

Anketa

Dovládne Fialova vláda do voleb 2025? Bez ohledu na vaše přání

11%
hlasovalo: 29586 lidí

Jako první se podařilo v polovině července vysoutěžit dodávky plynu, a to za cenu 1400 Kč/MWh pro maloodběr i velkoodběr. Dodavatelem bude společnost Pražská plynárenská, a. s. Následně v srpnu bylo město úspěšné v nákupu silové elektřiny. Za dodávky elektřiny v hladině nízkého napětí zaplatí v příštím roce 3570 Kč/MWh, v případě dodávek na hladině vysokého napětí pak 3800 Kč/MWh. Dodavatelem elektřiny bude v obou případech společnost CENTROPOL ENERGY, a.s.

Na rozdíl od letošních spotových cen jsou ceny obou komodit na příští rok fixní. Jen pro srovnání, cena silové elektřiny pro domácnosti dle aktuálních ceníků se pohybuje od 4000 Kč/MWh bez DPH výše. Stát ceny energií pro letošní rok zastropoval u elektřiny na 5000 Kč/MWh pro nízké napětí a u plynu pro odběr do 630 MWh je strop 2500 Kč/MWh. Zastropování cen energií platí do konce letošního roku.

Pro úplnost je vhodné uvést, že výslednou cenu za elektřinu či zemní plyn, uvedenou na faktuře, tvoří kromě ceny za komoditu také tzv. regulované platby, zahrnující platbu za distribuci, činnost operátora trhu, systémové služby, poplatek za podporované zdroje energie aj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

Euro je cestou k vyšší prosperitě a stabilitě naší ekonomiky

To tvrdíte vy. Pokud ale vím, třeba v Řecku měli Euro a dostali se do velkých finančních problémů, které pak řešili ostatní státy, takže kdyby byla vaše teze správná, jak to že se Řecko dostalo do takových dluhů a hrozil krach jejich ekonomiky?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Budějcké vody mají svůj web

7:17 České Budějovice: Budějcké vody mají svůj web

Nezastupitelnou úlohu vody v krajině přibližuje dětem základních škol i veřejnosti projekt Budějcké …