Jičín: 53. ročník pochodu za Rumcajsem, tentokrát i na historických velocipédech

24.02.2019 6:32

Jičínský odbor Klubu českých turistů ve spolupráci s dalšími spolky, organizacemi a dobrovolníky připravuje 53. ročník proslulého pochodu za Rumcajsem. Uskuteční se v sobotu 30. března. Budou připraveny trasy pro malé i dospělé turisty a také pro turisty rekreační i ty trochu náročnější. Nebudou chybět speciální trasy pro cyklisty. Jedna z nich bude dokonce pro historické velocipédy.

Jičín: 53. ročník pochodu za Rumcajsem, tentokrát i na historických velocipédech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Dětské trasy budou v délkách 3, 5 a 7 kilometrů. Největší kontrolní stanoviště bude tradičně v Libosadu u Valdštejnské lodžie, kde se malí turisté mohou těšit na řadu doprovodných atrakcí. Dospělí se projdou po trasách dlouhých 11, 24, 35 a 50 kilometrů. Tradicí se už staly cyklotrasy, které budou letos nabízeny v délkách 28, 50 a 70 kilometrů. Každý přihlášený cestovatel, pakliže se v cíli, jenž bude pro všechny varianty tras stejně jako start na Valdštejnově náměstí, prokáže kontrolními štemply, obdrží diplom s pohádkovým motivem. Aby nikdo při putování Českým rájem nezabloudil, na startu dostane schematický plánek, ze kterého vyčte všechna kontrolní místa i další úskalí cesty.

Letos se také uskuteční nultý ročník „pochodu“ historických kol. Staré velocipédy v minulých ročnících bývaly spíše atrakcí, letos poprvé se však do něj regulérně zapojí. Mají stanovenou speciální trasu v délce 21 kilometrů. Na rozdíl od jiných se tato přísně omezuje na asfaltové, zpevněné cesty, jelikož vysoké kolo v terénu, na to už by jen obyčejné pojištění asi nestačilo. Hromadný start těchto kol se uskuteční okolo 9. hodiny. Pojedou po trase Valdštejnovo náměstí, Holín, Prachov, Jinolice, Zámezí, Železnice, Valdice, Valdštejnovo náměstí. Před závěrečnou „etapou“ samozřejmě navštíví Libosad, aby překvapili dětské turisty.

„Sběratelé se už byli představit na dvou ročnících. Bude jich okolo dvaceti, takže se nejen děti mohou těšit na pěknou podívanou. Jedná se o skupinu z Nového Bydžova, ale velkým místním, jičínským podporovatelem je pan Jedlička, přes kterého se nultý ročník zorganizoval,“ sdělila za Klub českých turistů Dana Doškářová.

Druhý nejstarší pochod v Česku

V loňském roce se pochodu zúčastnilo necelých 6 tisíc lidí, zatímco o rok dříve 9 tisíc. Jde o oficiální údaje o přihlášených turistech, tudíž reálná čísla jsou mnohem vyšší. Jak bylo řečeno, pochod za Rumcajsem letos vstoupí do 53 let od svého založení. Je tedy druhým nejstarším pochodem v Česku.

Přejme mu tedy mnoho účastníků a nadšenců. A co se týká námitce o počasí, organizátoři mají jasný vzkaz. „Chtěla bych všem sdělit, že na pochod nikdy není špatné počasí. Pouze špatně oblečený turista,“ dodala Dana Doškářová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Koupaliště na Písečném ostrově je otevřené

22:28 Litoměřice: Koupaliště na Písečném ostrově je otevřené

S příchodem letního počasí otevřelo své brány letní koupaliště na Písečném ostrově v Litoměřicích. V…