Jičín: Dotaci na projekt Odpočinková zóna Cidlina město nezískalo, od záměru ale neustupuje

27.06.2017 10:46

Jičín nebyl úspěšný v žádosti o dotaci v programu Nadace Proměny, kde chtěl získat až 25 milionů na projekt „Odpočinková zóna Cidlina“. Ta má vzniknout na zatím prázdném prostranství vedle největšího jičínského sídliště na Novém Městě.

Jičín: Dotaci na projekt Odpočinková zóna Cidlina město nezískalo, od záměru ale neustupuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Vloni se městu podařilo získat veškeré pozemky i zpětnou vazbu od obyvatel, co by si v dané lokalitě přáli. Ačkoliv zatím nepadlo rozhodnutí o případném financování projektu, záměrem města je pokračovat v dalších krocích tak, aby mohla plocha vznikat v příštích letech po etapách. Hledat se také budou jiné vhodné dotační tituly.

Ačkoliv se město před dvěma lety probojovalo do finálového boje o pětadvacetimilionovou dotaci Nadace proměny, letos projekt odpočinkové zóny v konkurenci ostatních neuspěl. Naděje na alespoň částečné financování padesátimilionového projektu se tak bohužel rozplynuly, město chce ale postupnými kroky ve svém záměru pokračovat. Vykoupeny jsou už totiž všechny předmětné pozemky. „V minulém roce jsme získali určitou zpětnou vazbu od občanů, že by podobnou klidovou zónu u svého obydlí uvítali. Děti nám dokonce kreslily, co všechno by na pozemku mezi sídlištěm a řekou Cidlinou mělo vzniknout. Chceme tedy v dalších krocích pomalu pokračovat, aby někdy v budoucnu zóna vznikla a projekt jen neskončil v šuplíku,“ říká místostarosta města Mgr. Petr Hamáček, který má Odpočinkovou zónu Cidlina ve své gesci.

O jednom z prvních kroků rozhodnou koncem června zastupitelé. Budou totiž schvalovat změnu územního plánu, která umožní získat stavební povolení společnosti ČEZ. Ta chce současné vedení vysokého napětí, které je poblíž panelových domů, uložit během příštího roku dál od zástavby až za řeku Cidlinu. Současně by měla vzniknout i studie na rozšíření parkování. Územní plán totiž počítá s parkovacím domem, který by měl v lokalitě vzniknout. „V projektu se počítá s nízkopodlažní budovou, která by byla zapuštěná v terénu a nebránila by výhledu z přilehlých domů. V proběhlé anketě se obyvatelé vyjádřili, že by měli o parkovací stání nebo garáže zájem. I zde by mohla výstavba probíhat po etapách a postupně by se tak řešil problém s parkováním v této lokalitě,“ vysvětluje Mgr. Luděk Havel. Třetím postupným krokem v projektu je dokončení koncepce břehů Cidliny. Jedná se o studii, která by měla být dokončena na podzim tohoto roku a řeší v celém městě využití území v bezprostřední blízkosti řeky. „Na základě této koncepce bychom mohli říci, co v předmětném území může vzniknout a jak by měla být krajina urbanisticky uchopena. Pak by se mohly v území budoucí odpočinkové zóny vybudovat třeba páteřní komunikace, pěšiny či cyklostezky a na ně by se postupně navazovalo a zóna by se rozšiřovala. Budeme také muset rozhodnout, kde v budoucnu vznikne propojení ulice Popovické a Nového Města. Územní plán zatím navrhuje tři místa – u MŠ Máj, u Domova pro seniory a na konci území u obchvatu. Jakmile budeme mít toto území vymezeno, je možné vypsat třeba nějakou architektonickou soutěž, která nabídne možné řešení,“ vysvětluje další postup architekt města Ing. arch. Radek Jiránek.

Projekt „Odpočinková zóna Cidlina“ byl koncipován jako úprava volného asi osmihektarového prostranství mezi řekou Cidlinou a sídlištěm Nové Město, kde by vznikla nejenom vycházková trasa a park, ale také prostor pro sportovní aktivity, odpočinková místa, grilovací koutky, herní místa pro děti, případně plochy pro in-line bruslení, vodní plochy atd. Mimo parkové úpravy by lokalita nabízela také možnost vstupu do volné přírody navazující na řeku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

16:14 Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

Praha, Brno, Bratislava a nyní i Otrokovice mají kvalitní veřejný elektrický kontaktní gril. Novinku…