Jičín: Hrobka F. Lepaře přejde do vlastnictví města

15.12.2017 8:29

Jičín zakoupí hrobku Františka Lepaře na jičínském hřbitově. Cena je 8313 Kč.

Jičín: Hrobka F. Lepaře přejde do vlastnictví města
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Zastupitelé při svém 24. zasedání dne 28. června 2017 schválili záměr zakoupit hrobku Františka Lepaře (rodiny Svobodovy a Šírovy) od paní JUDr. Jaroslavy Svejkovské, která ji nyní vlastní na základě dědického řízení.

Objekt je ve špatném stavu a jeho oprava je hlavním důvodem, proč ho město chtělo získat do vlastnictví. Jičín hodlá hrobku zrestaurovat, což bude dle velmi hrubých odhadů stát 500 tisíc Kč. Návrh smlouvy zavazuje město, aby zahájilo restaurátorské práce do tří let od převodu.

František Lepař se narodil dne 1. srpna 1831 v Lipňanech a zemřel 21. prosince 1899 v Jičíně, kde prožil velkou část svého života. Jedná se o jednu z nejvýznamnějších jičínských osobností. Po 35 let působil jako profesor na jičínském gymnázium, z toho 20 let byl ředitelem; a tento institut dnes nese jeho jméno. Byl klasickým filologem a překladatelem z řečtiny. Je znám také jako zakladatel a první předseda jičínského odboru Klubu českých turistů, který má velký podíl na zpřístupnění Prachovských skal návštěvníkům. Byl společensky aktivním člověkem až do konce svého života. Odbor klubu turistů ostatně vznikl v roce 1892, tudíž František Lepař ho zakládal až v pozdním věku, v době, kdy již nebyl ředitelem gymnázia.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Město uctí památku Sousedíka uměleckým dílem

11:33 Vsetín: Město uctí památku Sousedíka uměleckým dílem

Nový dopravní terminál, který se slavnostně otevře v pátek 3. května, ozdobí artefakt odkazující na …