Jičín: Knihovny už dávno nejsou pouze půjčovnami

27.02.2017 6:30

Knihovny už dávno nejsou pouze půjčovnami knih a časopisů. Pro své čtenáře připravují i kulturní a společenský program - nabízí přednášky, semináře, výstavy, besedy a mnohé další. Vznikají zde kluby, jak pro mladé, tak pro seniory, dokonce třeba i Univerzita třetího věku.

Jičín: Knihovny už dávno nejsou pouze půjčovnami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Knihovny jdou s dobou - dnes jsou samozřejmostí online katalogy nebo třeba e-knihy či audioknihy a také půjčování čteček knih. Pokud vám ani to nestačí, můžete si přijít vypůjčit třeba společenskou hru. V rámci března, který je vyhlášen jako měsíc čtenářů, připravily knihovny na Jičínsku speciální program. Mimo něj nabízí v tento měsíc např. i odpuštění pokut za pozdní vrácení knihy, někde i registraci nových čtenářů zdarma.

K akci Březen-měsíc čtenářů se svými aktivitami každoročně hlásí více než 400 aktivních veřejných knihoven z celého Česka. Tuto akci na podporu čtenářské gramotnosti pořádá již osmým rokem Svaz knihovníků a informačních pracovníků. V rámci něj knihovny mj. vyhlašují nejlepší čtenáře, tedy ty, kteří si za uplynulý rok vypůjčili nejvíce knih. Letos je soutěž zaměřena na čtenářské babičky a čtení prarodičů dětem. Nejlepší z nich budou oceněni i v krajském a celostátním kole při udílení cen Magnesia Litera. Knihovny se mohou také zapojit do foto soutěže Atlas babiček. Březen jako měsíc čtenářů vždy vrcholí Nocí s Andersenem, kdy v knihovnách nocují děti se svými rodiči a čeká je pohádkové čtení.

Na Jičínsku působí celkem 64 knihoven, z toho je 13 profesionálních, ostatní jsou knihovny obecní, které s velkými knihovnami spolupracují. Vyměňují si např. knihovní fond, či si vzájemně doporučují zajímavé programy. V roce 2016 je navštívilo celkem na 337 tisíc uživatelů, kteří si vypůjčili 437 tis. položek. Knihovny uspořádali 1619 akcí a ve svých fondech mají 334 704 knih. Do nového knižního fondu nainvestovali 2 642 000 Kč, převážně z obecních či městských rozpočtů a z příspěvků Kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

16:31 Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

Toto ocenění uděluje kolínská radnice od roku 2012.