Jičín: Krajské dotace pomohly například s výstavbou zahrady u Apropa

16.12.2017 8:36

Jičín v roce 2017 dokončil několik investičních akcí, u kterých úspěšně čerpal dotace od Královéhradeckého kraje. Co vše se díky těmto prostředkům podařilo uskutečnit? Zahradu u stacionáře Apropo, hřiště pro ZŠ Husova i Popovice, opravu lektorské místnosti v Lodžii nebo cestu na hřbitově.

Jičín: Krajské dotace pomohly například s výstavbou zahrady u Apropa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

V druhé polovině roku 2017 proběhly stavební práce u stacionáře Apropo Jičín. Vznikla zcela nová zahrada, která bude sloužit klientům. Byla osazena pestrým výběrem herních prvků, jako jsou pítko pro ptáky, kuličková dráha, králíkárna, hmatový chodník, studna, pružinové houpačky, hrací stěna a mnohé jiné. Její součástí je i pergola určená pro venkovní posezení. V tuto chvíli je zahrada dokončena, zazelená se však pochopitelně až s příchodem jara. Jičínu Královéhradecký kraj na projekt Realizace zahrady denního stacionáře Apropo Jičín poskytl dotaci ve výši 700 tisíc korun. Dodavatelem prací na základě výběrového řízení byla firma Hřiště hrou s.r.o. z Turnova, která nabídla cenu zhruba 2,08 milionu Kč bez DPH.

Základní škola Husova získala díky dotaci nové víceúčelové hřiště. Zatímco výstavba včetně kolaudace se uskutečnila již v roce 2016, proúčtování dotace je věcí až letošního roku. Královéhradecký kraj poskytl 700 tisíc Kč. Vzhledem k tomu, že investice měla náklady přibližně 1,05 milionu Kč bez DPH, krajský příspěvek městu pomohl skutečně výrazně. Ve výběrovém řízení zvítězila společnost TUBEKO SPORT spol. s.r.o., a tak se stala dodavatelem prací.

Kraj také podpořil Valdštejnskou lodžii. Na opravu lektorské místnosti poskytl dotaci ve výši 200 tisíc Kč. Valdštejnské imaginárium o.p.s., které novověkou památku v Sedličkách spravuje a pořádá také klíčové kulturní akce, opravu zrealizovalo za pomoci organizace Tamjdem. Ta dlouhodobě přivádí do Lodžie, a tím i do Jičína, návštěvníky z různých koutů světa. Obnovu lektorské místnosti měli na starost odborníci dojednaní imagináriem a organizací Tamjdem. Mimo jiné se tak mohla uskutečnit renovace kletovaných zdí.

Peníze od Královéhradeckého kraje rovněž směřovaly na jičínský hřbitov, kde díky ní vznikla nová cesta. Peníze byly mimoto použity na projektovou přípravu pro rekonstrukci sociálního zázemí hřbitova, což je akce, která je sama o sobě z větší části plánována až na příští rok. V rámci ní se však již stihla uskutečnit výstavba nové cesty. Královéhradecký kraj dodal dotaci 500 tisíc Kč. Z toho necelých 300 tisíc Kč bylo proúčtováno na projektovou přípravu. Zbylá část dotace napomohla s uhrazením prací na cestě, což měla na starost firma ZEPOS RS s.r.o. za cenu přibližně 260 tisíc Kč bez DPH. Dotace byla poskytnuta do výše 90 procent z uznatelných nákladů.

Hned dvě krajské dotace směřovaly do Popovic. Každá měla hodnotu 50 tisíc Kč. Královéhradecký kraj podpořil přípravu projektové dokumentace na výstavbu víceúčelového hřiště včetně sociálního zázemí. Druhá dotace byla určena na přípravu dokumentace pro rekonstrukci ulic v Popovicích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

22:28 Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

V nedávné době byly dokončeny dvě územní studie, které stanovují rozsah a způsob zástavby na plochác…