Jičín: Lodžie získá komfortní sociální zázemí, pokračuje se i s opravami areálu

16.06.2016 8:31

Městu Jičín se podařilo získat dotační prostředky z Ministerstva pro místní rozvoj na výstavbu sociálního zázemí ve Valdštejnské lodžii. To dosud v místě chybělo a bylo řešeno mobilními WC. Návštěvníci Lodžie a v ní pořádaných akcí nebo svateb tak budou mít do příštího léta odpovídající a komfortní zázemí. Navíc město pokračuje v rekonstrukci terasních zdí vedoucích kolem přilehlého parku Libosad, na které získalo další dotaci z Ministerstva kultury.

Jičín: Lodžie získá komfortní sociální zázemí, pokračuje se i s opravami areálu
Foto: archív autora
Popisek: Jičín terasni zdi Lodžie

Sociální zázemí ve Valdštejnské lodžii dosud chybělo. Do příštího léta vznikne zcela nové, a to díky získané dotaci z Národního programu podpory cestovního ruchu Ministerstva pro místní rozvoj, které na akci přislíbilo 1,2 milionu korun. „Nedávno byla dokončena dlouho očekávaná investice – napojení Lodžie na kanalizaci, která stála zhruba 2,3 mil. Kč. Lodžie tak získala potřebnou infrastrukturu a my na to můžeme navázat a vybudovat potřebné toalety. Dosud jsme totiž zázemí řešili mobilními WC, což není ideální ani pro Lodžii, ani pro návštěvníky,“ uvádí místostarosta města Mgr. Petr Hamáček. Stavba za zhruba 3 120 000 Kč začne počátkem léta a potrvá až do léta 2017. Provede ji firma Design By Hy spol. s.r.o. z Prahy. V Čestném dvoře bude vybudováno WC s umývárnou pro ženy, muže a pro handicapované osoby a k tomu potřebné zázemí (úklidová místnost). Lodžie tak již bude mít adekvátní sociální zázemí nejen pro návštěvníky této památky a kulturních akcí v ní pořádaných, ale také svatebčany. Letohrádek a přilehlý park Libosad je totiž jedním z oblíbených míst pro svatby.

Investice do Lodžie budou dále pokračovat i navenek. V posledních letech se daří městu Jičínu získávat dotace z Programu regenerace Ministerstva kultury na postupnou rekonstrukci terasních zdí vedoucí okolo Libosadu. Město už zdi stály 9 milionů Kč a více než třetinu zaplatila dotace. „Letos pokračujeme již třetí etapou obnovy zdí, které jsou podle památkářů jedním z nejpůvodnějších svědectví o Valdštejnově době. V rekonstrukci je část mezi Lodžií a grottou, část směrem k městu je již hotová. Navíc se nám podařilo získat další dotace, rekonstrukcí tedy ještě letos projde zeď mezi grottou a kolejemi. Hotova by tak byla podstatná část zdí, zbývá už jen obnova samotné grotty a část zdi na protilehlé straně,“ dodává místostarosta Hamáček.

Letohrádek získal v loňském roce za přispění dotace Programu regenerace novou fasádu, která stála přes 3 miliony a probíhají i postupné vnitřní úpravy jednotlivých místností. Vznikla zde např. kavárna a lektorská místnost. „Oceňuji, že se město Jičín v posledních letech systematicky soustředí na areál Valdštejnské lodžie a postupnými kroky ho uvádí do bezpečného a provozuschopného stavu. Současné kulturní aktivity v Lodžii a zájem o ně potvrzují, že prováděná obnova areálu má smysl nejen z hlediska záchrany významné jičínské památky, ale i z hlediska posilování kulturnosti Jičína,“ říká k opravám Lodžie Ing. Jiří Balský, ředitel Národního památkového ústavu v Josefově. Celkové investice do Lodžie přesahují za poslední čtyři roky částku 24 milionů korun. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Revitalizace dětského hřišťátka v ulici Mařanova

16:31 Liberec: Revitalizace dětského hřišťátka v ulici Mařanova

Kromě velkého dětského hřiště, které bylo nedávno realizováno v ulici Vackova a ke kterému ještě při…