Jičín: Majitelka „městských lázní“ splnila podmínky pro výmaz předkupního práva

17.10.2017 7:36

Rada města vzala na vědomí splnění podmínek pro výmaz předkupního práva na objekt a pozemky „městských lázní“ v ulici B. Němcové. Předkupní právo ve prospěch Jičína bylo zřízeno v roce 1996, kdy město budovu prodávalo do soukromých rukou, avšak zároveň nechtělo, aby se výrazně změnil tradiční účel stavby, čili aby jednoduše lázně zůstaly lázněmi.

Jičín: Majitelka „městských lázní“ splnila podmínky pro výmaz předkupního práva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Předkupní právo proto mělo trvat do pravomocného rozhodnutí o povolení užívání celé stavby za účelem provozování zařízení sloužícího především k regeneraci, relaxaci a prevenci civilizačních chorob. V roce 1996 byl objekt prodán manželům Erbanovým, kteří v roce 2003 formou daru nemovitost převedli na svou dceru, paní Olgu Jarošovou. Předkupní právo se tímto přeneslo na ní, protože lázně nebyly pro daný účel zcela využívány a nedošlo ani k potřebné rekonstrukci.

Paní Jarošová se nyní obrátila na Radu města s tím, že podle jejího názoru jsou podmínky zrušení předkupního práva splněny. V zařízení poté dne 26. září 2017 proběhlo místní šetření za přítomnosti majitelky s manželem, místostarosty Ing. Jana Jiřičky a Ing. Moniky Stránské z oddělení správy majetku města. Zástupci města si prošli prostory zařízení a zhlédli výsledky rekonstrukce.

Zpráva z místního šetření popisuje výsledky rekonstrukce a dává za pravdu, že jsou splněny jednak podmínky pro zrušení předkupního práva, jednak požadavky památkové péče. Konkrétně například praví, že „opravené severní křídlo lázní je ukázkou citlivého přístupu při rekonstrukci, úspěšné snahy o zachování „duše“ objektu a charakteristických prvků stavby, což se projevuje při celkově pozitivním pocitu při pobytu v lázních“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Začíná stavba nového autobusového nádraží a komunikací v přednádraží

10:28 Vsetín: Začíná stavba nového autobusového nádraží a komunikací v přednádraží

V pátek 3. května se slavnostně otevře nové vlakové nádraží včetně budovy dopravního terminálu. Zatí…