Jičín: Město se stalo vlastníkem Masarykova divadla

20.07.2016 9:17

V pondělí 20. června 2016 byla v kanceláři starosty města podepsána kupní smlouva mezi městem Jičín a T. J. Sokol, která se týká odkoupení divadelní části domu č. p. 206.

Jičín: Město se stalo vlastníkem Masarykova divadla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Nyní je nemovitost oficiálně zapsána také v katastru nemovitostí, město se tedy fakticky stalo vlastníkem Masarykova divadla. Znění smlouvy bylo na jaře odsouhlaseno valnou hromadou T. J. Sokol i Zastupitelstvem města Jičína. Převod nebytové jednotky divadla bude město stát 18,5 milionu Kč, cena bude zaplacena ve splátkách po 2,5 milionech. První kroky nového majitele povedou k revizi projektu na rekonstrukci topení a k harmonogramu dalších oprav.

Pro jičínskou kulturu se významným dnem stalo pondělí 20. června, kdy byla podepsána kupní smlouva týkající se prodeje Masarykova divadla. Novým majitelem divadelní části budovy nacházející se na pěší zóně v Husově ulici je nyní oficiálně zápisem do katastru nemovitostí město Jičín. K podpisu došlo na základě rozsáhlých jednání o podmínkách smlouvy, které schválilo v březnu a květnu jičínské zastupitelstvo a koncem března nadpoloviční většinou valná hromada Sokola. Jičín nyní začal podnikat další kroky směřující k nutné rekonstrukci domu. “Chceme v co nejbližší době mít jasno, jaké další investice do budovy jsou potřeba, aby byl zabezpečen nejenom plynulý provoz divadla, ale také aby se budova postupně modernizovala. Zadali jsme proto odborníkům posouzení současného stavu budovy, mají zjistit možnost zateplení budovy a případného získání dotací. Chystáme se také na revizi projektové dokumentace na rekonstrukci topení. Ta je více než nezbytná, abychom mohli topení opravit. Předpokládáme, že bude třeba zrenovovat vzduchotechniku a střechu budovy, investice budou potřeba ale také do interiéru budovy. Na základě doporučení postupu oprav a po projednání se zastupiteli a s výborem T. J. Sokol bychom pro příští rok vyčlenili finance a začali projektovat,“ jmenuje další plány s divadlem starosta Jičína JUDr. Jan Malý.

Smlouva se týká nebytové jednotky č. 1 v čp. 206 (Masarykovo divadlo) o celkové podlahové ploše 3 252,4m2. Cena byla stanovena znaleckým posudkem a činí 18 503 530 Kč. Její úhrada proběhne v celkem osmi splátkách po 2,5 mil. Kč, přičemž první splátka byla zaplacena již letos a poslední splátka proběhne v roce 2023. Nemovitost čp. 206 byla před podpisem smlouvy rozdělena na nebytové jednotky, z nichž jednou je právě divadlo. Další nebytovou jednotkou č. 2, která zůstane v majetku Sokolů, je tělocvična se zázemím, pohybovka ve II. patře, všechny kanceláře, jak Sokolů, tak KZMJ, a jednotka č. 3 - byt. Město tak získalo do svého vlastnictví divadelní část budovy, tj. v suterénu divadélko Srdíčko se zázemím, taneční klub se zázemím a plynovou kotelnu se zázemím. V přízemí pak sál divadla s hledištěm a zázemím (šatny herců) a v prvním patře balkon se zázemím, malý sál, zvukové kabiny a rozvodnu. Ve smlouvě je zřízeno předkupní právo ve prospěch T. J. Sokol a město také uhradí daň z nabytí nemovitosti. Dále bude mít T. J. Sokol možnost bezúplatného zapůjčení velkého a malého sálu 3x v roce. Město si bude pronajímat kanceláře, kde sídlí KZMJ, a to za tržní nájemné 2.000,- Kč/m2/rok. Dále bude pronajímán byt, kde bydlí jeden z pracovníků KZMJ. Společné části domu jsou řešeny spoluvlastnickým podílem.

Masarykovo divadlo se nachází v centru města na Husově ulici a je tradičním místem pro kulturní a společenský život v Jičíně. „Jak jsme se zavázali, budeme při opravách i nadále postupovat tak, aby bylo divadlo možno užívat jako důstojný kulturní stánek,“ dodává starosta města JUDr. Malý. Své sídlo zde má již jedenáct let městská organizace, Kulturní zařízení města Jičína, která se stará o bohatý kulturní program. Konají se zde divadla, koncerty, plesy, taneční kurzy, výstavy, semináře i přednášky. Divadlo letos slaví 120 let své existence. Původně budova sloužila pro tělovýchovné aktivity, později jako divadlo, a bývalo zde také kino, které skončilo svou činnost v 50. letech 20. století.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

16:14 Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

Koncem předloňského léta mohli Vyškované mezi dálničním přivaděčem a rybníkem Kačencem obdivovat mno…