Jičín: Návrh vzhledu přístavby Mateřské školy Máj vzejde z architektonické soutěže

12.10.2016 10:45

Město Jičín se po dobré zkušenosti s architektonickou soutěží pro lokalitu Kasárna rozhodlo využít znovu tento způsob, jak získat návrh podoby nové budovy.

Jičín: Návrh vzhledu přístavby Mateřské školy Máj vzejde z architektonické soutěže
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Jedná se o Mateřskou školu Máj, kde by měly přístavbou vniknout další čtyři třídy až pro stovku dětí. Školka by se mohla rozrůst již v roce 2018. Důvodem je předpokládaný nárůst počtu předškolních dětí, ať už jičínských, nebo dětí, jejichž rodiče dojíždí do Jičína za prací.

Rada i zastupitelé záměr výstavby nového pavilonu v největší mateřské škole v centru města podpořili na jaře letošního roku. Nyní byly zveřejněny podmínky architektonické soutěže o návrh vzhledu nové přístavby. Kromě samotné stavby o kapacitě 4 třídy, je předmětem řešení parkoviště pro rodiče žáků a učitele školy, zakomponování přístupové komunikace k parkovišti a úpravy a vybavení zahrady. Návrhy musí být zaslány do 28. listopadu 2016. Soutěž bude poté hodnotit odborná porota ve složení: Ing. Akad. arch. Jan Šépka, MgA. Jakub Chuchlík, Mgr. A. Marek Topič, Mgr. Petr Hamáček (místostarosta) a Bc. Lenka Černá (ředitelka školy). Přizváni byli i odborní znalci - Ing. Ondřej Bodlák (vedoucí odboru územního plánování), Mgr. Martin Mezera (vedoucí odd. památkové péče), Ing. arch. Radek Jiránek (architekt města), Ing. M. Kazda (vedoucí odboru školství) a Karel Valnoha. „Výsledky soutěže bychom měli znát během prosince a chceme je představit také veřejnosti. Vítězný návrh bude odměněn částkou 110 000 Kč, druhá cena bude ve výši 90 000 Kč a třetí získá 70 000 Kč. Pro návrhy neoceněné, které však přinesou zajímavé dílčí podněty a řešení, je k možnému rozdělení 30 000 Kč,“ říká k soutěži architekt města Ing. arch. Radek Jiránek.

Zastupitelé již schválili pro příští rok 800 000 Kč na projektovou dokumentaci, zahájení výstavby se předpokládá v roce 2018. Mezitím bude město hledat vhodnou dotaci. “Předpokládaná výše investice do přístavby a dopravní a technické infrastruktury je 45 mil. Kč bez DPH. K dispozici jsou ale v tomto dotačním období výrazné podpory staveb mateřinek, kde bychom mohli získat až 90 % nákladů. Podle našeho názoru je rozšíření míst ve školkách potřeba, nejenom dle toho, co již teď naznačuje demografický vývoj, ale také se v Jičíně hojně staví, vznikají nová pracovní místa a počet obyvatel, mladých rodin, tak bude pravděpodobně narůstat. Dalším důvodem je i nutnost uzavření staré budovy MŠ Větrov. V dlouhodobém pohledu tak vlastně přibydou pouze dvě třídy, které ale budou nové, moderní a v centru,“ říká místostarosta Mgr. Petr Hamáček. Dále je dle odboru školství třeba počítat i se zájmem rodičů z okolí, kteří dojíždí do Jičína za prací. Také se předpokládá umisťování dětí mladších tří let.

V minulých letech sice čtyři nové třídy vznikly na Větrově, ale původní školka by měla do zhruba pěti let dosloužit. Zrušeny byly letos také dvě třídy v ZŠ 17. listopadu, a to kvůli nárůstu počtu prvňáčků. Mateřská škola Máj tak byla vybrána jako nejvhodnější, neboť je v centru města a má velkou zahradu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

16:14 Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

Praha, Brno, Bratislava a nyní i Otrokovice mají kvalitní veřejný elektrický kontaktní gril. Novinku…