Jičín: Nové poplatky za hrobová místa se některým občanům nelíbí

17.05.2016 6:36

RM pověřila ředitele Technických služeb zpracováním analýzy velikosti hrobových míst na hřbitovech, které mají TS ve správě. Od začátku roku totiž došlo ke změně rozpočítávání poplatků za služby spojené s nájmem hrobových míst.

Jičín: Nové poplatky za hrobová místa se některým občanům nelíbí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Do konce roku 2015 nájemci platili vždy na 5 let (pětileté nájemní smlouvy) ročně 140,- Kč (za pět let 700,- Kč) a bylo jedno, jak byl hrob velký. RM schválila ceník na rok 2016 a nájemci nyní platí služby od m2, a to konkrétně 84,- Kč/m2/rok (za pět let 420,- Kč/m2). V praxi to tedy znamená, že ti kdo mají hrobové místo o ploše 1,67 m2, platí stejně jako v předchozích letech.

Nájemci, kteří mají hroby menší platí menší poplatky. Naopak majitelé rozsáhlejších hrobových míst posílají stížnosti, protože se jim cena za pronájem místa a služby několikanásobně zvedla. Například u výměry hrobu 5,15 m2 (š 1,88m x d 2,74m) činí poplatky za služby 432,60 Kč/rok. Což je navýšení o 209 % za rok.

Větší hroby jsou na hřbitovech v Robousích, Popovicích a pod Zebínem. Technické služby již mají zpracovaný pasport jednotlivých hřbitovů, proto bude zpracována analýza velikosti hrobových míst na jednotlivých hřbitovech a Rada města se bude rozhodovat, zda zachová schválený způsob placení poplatků, nebo tento způsob změní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

16:14 Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

Jihlava oslavila Den Země. I přes nepříliš hezké počasí přišly na Masarykovo náměstí stovky návštěvn…