Jičín: Rodinu Háhnových, zavražděnou nacisty, připomínají 3 Kameny zmizelých

08.09.2020 7:34 | Zprávy

V pondělí 7. září byly odhaleny 3 Kameny zmizelých (Stolpersteine) před domem na Valdštejnově náměstí čp. 93. Připomínají tři členy rodiny Háhnových, kteří byli zavražděni během nacistického teroru za druhé světové války.

Jičín: Rodinu Háhnových, zavražděnou nacisty, připomínají 3 Kameny zmizelých
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Zvláštním hostem při pondělní události byl Jan Mühlstein, donátor kamenů a příbuzný rodiny Háhnových, který přicestoval i s rodinou. Zúčastnili se rovněž zástupci města, v čele se starostou JUDr. Janem Malým a místostarostou Mgr. Petrem Hamáčkem, jenž má na umístění Kamenů zmizelých v Jičíně stěžejní zásluhu.

Členové rodiny Háhnových – Anna, Viktor, a Jiří – byli Jičíňáci zapojení do místních spolků. Byli členy veřejnosti, účastnili se kulturních a společenských událostí ve městě. V očích nacistů a jejich zvrácené ideologie se neprovinili ničím jiným než svým původem; a právě kvůli němu jim byla odebrána i ta nejzákladnější důstojnost a nakonec, v roce 1944, byli zavražděni. Zemřeli v Osvětimi krátce předtím, než tábor dobyli vojáci Rudé armády.

Důležité je hlavně nezapomenout, co vše může lidská nenávist způsobit. Svět čelí novým výzvám, novým nebezpečím i novým hnutím nenávisti, která navzdory líbivému nátěru nabízejí pouze ty nejnižší, zvířecí pudy, jež ve 30. a 40. letech zabraly téměř celou Evropu. Svobodná, demokratická společnost umí respektovat své menšiny, ať už jde o menšiny etnické, náboženské nebo sexuální orientace. „Je nesmírně důležité neustále připomínat hrůzy holocaustu nejen pro připomenutí minulosti a památky obětí. Při pohledu na jičínské stolpersteiny bychom měli myslet na to, co může způsobit lidská nenávist a netolerance, když jim dáme prostor. Šiřitelů nenávisti je bohužel v každé době dostatek,“ řekl místostarosta Mgr. Petr Hamáček.

Slavnostní odhalení kamenů se uskutečnilo před zraky studentů Střední průmyslové školy v Jičíně, zástupců města i občanů. A přišli se podívat dokonce i ti vůbec nejmladší. Během akce byla pronesena tradiční modlitba Kadiš a poté zazněla slavná melodie z filmu Schindlerův seznam. Interpretovaly ji pedagožky Základní umělecké školy J. B. Foerstera Šárka Rejšková a Pavla Novotná. Kameny zmizelých odhalily dcery Vereny a Jana Mühlsteinových, které společně s celou rodinou přicestovaly ze Spolkové republiky Německo. 

Následně se studenti přesunuli do Židovské čp. 100 – bývalé školy. Jan Mühlstein jim v českém jazyce představil životopisy Anny Mühlsteinové (provdané Háhnové), Viktora Háhna a Jiřího Háhna. Vše propojil s tragickými dějinami holocaustu. Studenti průmyslové školy se hojně ptali. Zajímala je nálada v meziválečném Československu z hlediska antisemitismu a chtěli odpověď na otázku z nejsložitějších, totiž odkud se vlastně v Německu vzala nenávist, která byla pohonem totalitního režimu. Za technické zázemí přednášky děkujeme správkyni židovské školy, paní Štěpánce Frýbové Uličné.

Město Jičín se již v roce 2019 s hrdostí připojilo do sítě měst, která v ulicích mají Kameny zmizelých. Tehdy totiž bylo na Žižkově náměstí umístěno 8 kamenů, které upomínají na nacisty zavražděnou rodinu Steinerových. Právě upomínání, poutání pozornosti, je účelem Kamenů zmizelých. Řeklo by se, že je o ně třeba metaforicky klopýtnout – německy „stolpern“. Od toho Stolpersteine. Jejich celoevropská síť vzniká od roku 1992 z iniciativy německého umělce Guntera Demniga, jenž první kámen zasadil v Kolíně nad Rýnem. Z nápadu se stala široká iniciativa a první kámen v České republice byl umístěn v roce 2008.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Veronika Vrecionová byl položen dotaz

ODS už není, co bývala

ODS bývala k EU dost kritická, dnes je to naopak. Navíc jste se spojili s dost eurofederalistickými stranami. Je vám jasné, že jste tak pro řadu lidí, včetně mě, kvůli tomu nevolitelní? A že tím nahráváte konkurenci? Proč nekandidujete samostatně? Já třeba k eurovolbám nepůjdu, protože není koho vol...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Světový architekt Steven Holl zavítá opět do Ostravy

11:17 Světový architekt Steven Holl zavítá opět do Ostravy

Ostrava znovu přivítá předního světového architekta Stevena Holla, který se takřka po třech letech v…