Jičín: V příštím roce projde Biograf Český ráj celkovou rekonstrukcí a vrátí se do podoby z dvacátých let

16.09.2016 20:40

Zastupitelé schválili ve středu 14. září zadávací podmínky pro vypsání výběrového řízení na kompletní rekonstrukci jičínského biografu. Jeho budova je totiž ve špatném stavebně-technickém stavu, do kterého ho dostaly mj. necitlivé stavební úpravy v 70. letech. Podle projektové dokumentace dostane biograf podobu, v jaké byl vystavěn ve 20. let 20. století. Rekonstrukce za zhruba 41 milionů by měla začít na jaře 2017 a potrvá 14 měsíců. Během té doby bude promítání provizorně přestěhováno do Kulturního domu ve Valdicích.

Jičín: V příštím roce projde Biograf Český ráj celkovou rekonstrukcí a vrátí se do podoby z dvacátých let
Foto: archív autora
Popisek: Jičín- kino, nynější vzhled

Biograf Český ráj se za posledních pět let vyšvihl mezi jedno z nejlepších jednosálových kin v České republice. Jeho návštěvnost vzrostla o více než polovinu (na 31 tisíc návštěvníků ročně), a to nejen díky provedené digitalizaci v roce 2011, ale také díky drobným úpravám interiéru, aby bylo pro diváky promítání pohodlnější – došlo např. k výměně sedadel v přízemí a opravě sociálního zařízení. „Rekonstrukce samotné budovy je tak dalším krokem, který potvrdí, že kino má v Jičíně své místo. To posvětili nyní i zastupitelé, kteří jeho obnovu včetně financování v příštích dvou letech schválili. Podařil se nám další velký krok k dosažení významného cíle, kterým je rekonstrukce této dominanty Jičína,“ říká místostarosta města Mgr. Petr Hamáček. Předpokládaná cena stavby je 41 mil. Kč bez DPH, ale město doufá, že se podaří vysoutěžit cenu nižší. Navíc podle vyjádření daňových poradců si bude moci město při splnění určitých podmínek odečíst DPH. Rekonstrukce by měla být zahájena na konci prvního čtvrtletí 2017 a hotovo bude nejpozději za 14 měsíců.

Budova biografu, který byl původně divadlem Český ráj a následně divadlem Mrňákovým, byla postavena ve 20. letech 20. století. Projektová dokumentace, která vznikla v roce 2014, ctí původní vzhled budovy. Budou proto odstraněny různé přístavby ze 70. let, upravena bude sedlová nástavba střechy či zasklení čelních portálů budovy. V interiéru zase zmizí dřevěný obklad a plechové stropy. Dojde také ke zmenšení sálu ze současných 310 na 185 sedadel (z toho 65 bude na balkoně), přesunutí promítací kabiny a k rozšíření hlavního foyer i do prostor v patře. Cílem je víceúčelovost sálu, který by se dal využít mimo promítání i pro koncerty, přednášky, případně malé divadlo. V projektu se počítá i s úpravou okolního veřejného prostoru a se zvětšením parkoviště.

Vzhledem k tomu, že biograf bude během oprav vyřazen z provozu, hledaly se náhradní prostory, aby bylo možné alespoň částečně pro diváky promítat. „Podařilo se nám domluvit pronájem Kulturního domu ve Valdicích, kde je bývalé kino. Díky vstřícnému přístupu Věznice Valdice, která dům vlastní, budeme moci divákům po menších úpravách sálu nabídnout náš běžný program,“ vysvětluje situaci ředitel Kulturních zařízení města Jičína Bc. Pavel Nožička. Průměrně se ročně v kině odehraje na 652 projekcí pro děti a dospělé diváky. Svou návštěvností se Jičín řadí na druhou pozici jednosálových kin v Královéhradeckém kraji a na 30. místo v celorepublikovém žebříčku. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…