Jičín: Z bývalé budovy VZP má vzniknout dům sociálních služeb. Zastupitelé dali projektu zelenou

19.09.2016 8:36

Město Jičín už má jasno ve využití administrativní budovy na autobusovém nádraží, kde dříve sídlila VZP. Po rekonstrukci z ní má vzniknout dům, ve kterém budou soustředěny sociální služby. Tento záměr podpořili zastupitelé města na svém posledním jednání ve středu 14. září a souhlasí s ním i Královéhradecký kraj. Než se sem ale budou moci služby nastěhovat, bude muset být budova zrekonstruována, což bude stát dle odhadu zhruba 24 milionů. Město proto počítá s využitím dotačních prostředků, jak na zateplení, tak i na vnitřní úpravy.

Jičín: Z bývalé budovy VZP má vzniknout dům sociálních služeb. Zastupitelé dali projektu zelenou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Osud administrativní budovy na autobusovém nádraží v Jičíně byl již několikrát v zastupitelstvu projednáván. Budova ve vlastnictví města je pronajímána pro kanceláře a ordinace lékařů, je ale ve špatném stavebně-technickém stavu a nutně potřebuje rekonstrukci. „Ve hře byly dvě varianty – buď město budovu prodá, anebo si ji na pronájem dále ponechá s tím, že je nutné do ní investovat nemalé finanční prostředky. Nebylo ovšem jasné, jaké by bylo její funkční využití. Nyní je po proběhlých jednáních jasno. Zastupitelé podpořili předložený návrh na vznik veřejné budovy pro sociální a poradenské služby. Umístěny by zde měly být instituce jako Pedagogicko-psychologická poradna, Speciální pedagogické centrum, Péče o duševní zdraví, TyfloCentrum Hradec Králové, Občanské poradenské středisko a Oblastní charita Jičín. Sjednocení těchto služeb do jedné budovy bude výrazným zvýšením komfortu pro občany, kteří je využívají. Většina zmíněných organizací navíc sídlí v objektech pronajímaných městem a mnohdy se potýkají s nevhodnými prostory,“ uvádí místostarosta města Mgr. Petr Hamáček.

Například Pedagogicko-psychologická poradna, jejímž zřizovatelem je Královéhradecký kraj, nyní sídlí v soukromých prostorách, které jsou pro ně nevyhovující především z kapacitních důvodů a chybějícího bezbariérového přístupu. „Naše poradna má své služby v nejbližších letech ještě rozšiřovat o další pracovníky v souvislosti s reformou školství. Proto jsme nabídku města uvítali a využili bychom minimálně celé podlaží. V případě vzniku Speciálního pedagogického centra i další polovinu podlaží. Našemu zřizovateli se nápad líbil a Rada Královehradeckého kraje jej podpořila,” říká zastupitelka a pracovnice poradny Mgr. Ivana Krabcová. Město tak získá stabilního partnera pro pronájem těchto nebytových prostor.

V souladu se schváleným Plánem rozvoje sociálních služeb města Jičína jsou v Jičíně provozovány i další sociální služby, a to Sociální rehabilitace pro mentálně postižené a duševně nemocné osoby, jejímž poskytovatelem je Péče o duševní zdraví, dále odborné sociální poradenství pro zrakově postižené osoby a osoby, které se ocitly v nepříznivé sociální situaci, poskytované TyfloCentrem Hradec Králové, o.p.s. a Občanským poradenským střediskem, o.p.s. Hradec Králové, a sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi poskytované Oblastní charitou Jičín. „Všechny tyto instituce sídlí v nevyhovujících podmínkách, proto jsme po konzultaci s nimi navrhli jejich přemístění do budovy na autobusovém nádraží. Pro klienty tak vznikne nový prostor se všemi službami na jednom místě. Uvolněné městské prostory ve Vrchlického ulici, které kdysi bývaly byty, bychom navíc rádi zrekonstruovali za účelem zajištění pobytové odlehčovací služby pro seniory a zdravotně postižené osoby, což vychází ze zjištěných potřeb,“ vysvětluje situaci vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví Městského úřadu Jičín Ing. Rostislav Vodák. Domov pro seniory totiž dlouhodobě eviduje okolo 80 žádostí seniorů o přijetí, které nedokáže z kapacitních důvodů uspokojit, a Apropo Jičín, o.p.s. potřebuje zajistit tuto službu pro cca 12 zdravotně postižených osob.

K rekonstrukci by mělo dojít v příštích dvou letech

Po schválení projektu zastupitelstvem budou následovat další kroky. Na zateplení (výměnu pláště a oken) bude aktualizován stávající projekt, ze kterého bude vyjmuta část týkající se vestavby výtahu a vnitřních úprav. S touto dokumentací bude město do konce roku podávat žádost o dotaci na SFŽP, kde může získat až 40 % z uznatelných nákladů. Celkové náklady jsou odhadnuty na 9 000 000 Kč. Následovat bude zpracování dokumentace na rekonstrukci vnitřních prostor, které budou upraveny na základě požadavků jednotlivých budoucích nájemců. „Vytvoření prostor pro pedagogicko - psychologickou poradnu a speciální pedagogické centrum by hradilo město Jičín a investice by se vrátila městu z nájmu. Na přestavbu prostor pro sociální služby a část nákladů na vytvoření bezbariérového přístupu budeme žádat o dotaci z Integrovaného operačního programu na rozvoj sociálních služeb. Zde je předpokládaná cena 15 000 000 Kč a můžeme získat až 90 % z uznatelných nákladů,” dodává místostarosta města Mgr. Petr Hamáček. K samotné rekonstrukci budovy by pak mělo dojít v příštích dvou letech.

Město Jičín vlastní objekt od roku 2007, kdy jej koupilo od VZP ČR za cenu 15 500 000 Kč. Objekt se skládá z budovy užívané Českou spořitelnou, spojovacího krčku (část užívá ČS a část lékárna) a čtyřpodlažní administrativní budovy. Za 9 let, kdy ji město Jičín vlastní, se na nájemném vybrala téměř celá kupní cena. Do oprav ale žádné zásadní finance dosud nešly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: V cykloparku byl dokončen už čtvrtý singletrail, dlouhý skoro sedm kilometrů

19:06 Aš: V cykloparku byl dokončen už čtvrtý singletrail, dlouhý skoro sedm kilometrů

V lesním terénu vrchu Háj byla nedávno dokončena stavba sedm kilometrů dlouhé přírodní trasy pro vyz…