Jičín: Zastupitelé projednají otázku připojení Hubálova k městu

18.09.2017 13:01

Dne 6. září se uskutečnilo setkání obyvatel Hubálova, Tuři a vedení Jičína. Jičínští si chtěli vyslechnout názory místních i vedení Tuři, pod kterou Hubálov nyní spadá, ohledně myšlenky katastrálně začlenit Hubálov k Jičínu a tím z něj fakticky učinit součást města. Tento záměr je velmi podporován současným vedením Tuři a kloní se k němu i výrazná většina Hubálovských – alespoň na základě referenda, které se ve vsi nedávno konalo.

Jičín: Zastupitelé projednají otázku připojení Hubálova k městu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Tamním občanům především vadí, že podle jejich mínění se Tuř o svou menší část prakticky nestará. Jako největší problém se ukazuje, že vesnici chybí kanalizace i vodovod. Splašky jsou odváděny do potoka, což znečišťuje vodu ve studních.

Jičínská delegace ale obyvatele varovala, že objem nutných investic do obce je vysoký a že s ohledem na rozpočet města není možné, aby se problémy vyřešily hned v příštích letech. MěÚ Jičín nechal po jednotlivých odborech zhodnotit, co by začlenění Hubálova prakticky přineslo. Důležité je vyjádření zejména Odboru investiční výstavby a údržby města. Objem nutných investic do vesnice je dle odhadu 65 milionů Kč, přínos do rozpočtu města díky nárůstu počtu obyvatel je 900 tisíc Kč ročně.

Existuje však několik silných argumentů, které z pohledu Jičína hovoří pro připojení Hubálova. Není v zájmu Jičína, aby měl ve svém sousedství z hlediska základních služeb zanedbávanou lokalitu. Navíc k Jičínu již dnes patří ves Popovičky, které jsou s Hubálovem propojeny komunikací, zatímco Tuř a Hubálov přímo silnicí spojeny nejsou. Jižní směr je mimoto de facto jediný, kudy se Jičín může urbanisticky dále rozvíjet.

Dne 11. září proběhla pracovní schůzka zastupitelstva, kde byla tato problematika představena. Protože jasné stanovisko nepadlo, RM doporučuje, aby byl bod prodiskutován ještě jednou na řádném zasedání dne 20. září.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…