Jičín bude měnit krizový plán, aby byl připraven na nepředvídané situace

09.12.2016 16:48

V pátek 9. 12. 2016 ráno byl cvičně svolán krizový štáb ORP Jičín. Jeho členové se sešli na městském úřadě, kde jim bylo předáno několik aktuálních informací týkajících se jejich práce. V příštím roce se totiž počítá se změnou v personálním obsazení jednotlivých pracovních skupin a s přepracováním krizového plánu. Proběhnout má také cvičení na vybranou nepředvídanou situaci, které by mělo natrénovat, jak bude orgán fungovat a řídit ochranu obyvatelstva v případě nouze.

Jičín bude měnit krizový plán, aby byl připraven na nepředvídané situace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

„Svolání krizového štábu bylo neplánované. Na můj pokyn byli v osm hodin ráno vybraní jeho členové telefonicky svoláni na městský úřad, aniž by věděli, zda jde o cvičení, či opravdovou nouzovou situaci,“ vysvětluje jeho vedoucí, starosta města JUDr. Jan Malý. Cílem bylo prakticky si nacvičit, jak jsou jednotliví členové schopni pohotově reagovat, vzít s sebou vše potřebné pro svou práci a zorganizovat si další své záležitosti. Až na místě se pak dozvěděli, že jde o cvičení. „Štáb bylo nutné svolat i z toho důvodu, že v příštím roce má dojít k zásadním změnám v jeho složení. Nyní již nebude možné, aby v jednotlivých odborných skupinách, které vedoucí řídí, byli zástupci složek integrovaného záchranného systému či jiných orgánů a úřadů než města Jičína. Místo nich budeme muset najít jiné členy a tito odborníci budou nadále fungovat pouze jako poradci,“ vysvětluje tajemnice krizového štábu Ing. Štěpánka Kolcová. Týká se to například hasičského záchranného sboru, zástupců krajské veterinární správy, hygienické stanice, vodohospodářské společnosti nebo jičínské oblastní nemocnice. Jejich zástupci budou povoláni až dle konkrétní řešené krizové situace.

Změnou projde také krizový plán ORP Jičín, který dopodrobna rozpracovává možná ohrožení obyvatel a postup orgánů, které zajišťují jejich ochranu. „Vláda letos v dubnu schválila národní bezpečnostní rizika, kterých je celkem dvacet dva. Jičína, potažmo celé obce s rozšířenou působností, se týká pět z nich. Mezi ně patří například riziko povodní, extrémního sucha nebo epidemie. Dále se nás může určitým způsobem dotknout dalších šest krizových situací – např. narušení dodávek ropy, funkčnosti významných systémů elektronických komunikací nebo narušení finančního hospodářství státu. Na všechny tyto potenciální hrozby musí být Jičín připraven,“ dodává Štěpánka Kolcová.

V příštím roce je v plánu také vyzkoušet postup celého krizového štábu a skupin v praxi. Poslední takové cvičení proběhlo v roce 2015 a týkalo se výpadku elektrické energie, tzv. blackoutu. Bylo několikadenní a zaměstnalo celý Královéhradecký kraj. Jičínu si ale krizovou situaci již bohužel několikrát vyzkoušel – naposledy v roce 2013, kdy bylo bleskovou povodní zasaženo 27 obcí v ORP Jičín. Nyní má krizový štáb zázemí na městském úřadě. V příštích letech se plánuje jeho přesunutí do novostavby hasičské zbrojnice v Dělnické ulici, která má sloužit pro Sbor dobrovolných hasičů města Jičína. Její výstavba se plánuje v případě získání dotace zhruba do tří let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…