Jičín do Vodohospodářské a obchodní společnosti Jičín a.s. vloží majetek za více než 39 milionů Kč

25.09.2017 12:15

Zastupitelstvo města Jičína na doporučení Rady města schválilo nepeněžitý vklad do základního kapitálu Vodohospodářské a obchodní společnosti Jičín a. s.

Jičín do Vodohospodářské a obchodní společnosti Jičín a.s. vloží majetek za více než 39 milionů Kč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

To znamená, že jičínské vodárny získají od města majetek v odhadní hodnotě 39 398 000 Kč. Jde o vodovodní potrubí a kanalizaci. Jičín od nich získá 22 591 kmenových akcií ve jmenovité hodnotě 1000 Kč. Hodnota akcie dle vlastního majetku je však 1744 Kč, Jičín tak získává akcie ve stejné hodnotě, jako je vložený majetek.

Je zde tedy tzv. emisní ážio, tedy rozdíl mezi nominální hodnotou získaných akcií (podílu na společnosti) a tržní hodnotou akcie. O podmínkách kapitálových vkladů včetně ážia rozhodla v roce 2016 valná hromada vodohospodářské společnosti a týkají se nejenom Jičína, nýbrž všech podílníků, kteří do vodáren chtějí vložit majetek. Jiní podílníci, což jsou města a obce na Jičínsku, o vklad již zájem projevili. Existuje několik zásadních důvodů, proč je dobré, že Jičín s tímto krokem souhlasí také.

Zaprvé, Jičín by odmítnutím vkladu přišel o část pro něj výhodného poměru ve vlastnictví společnosti. Při uskutečnění vkladu by Jičín vlastnil 35,69 % akcií společnosti, bez provedení vkladu by to bylo 33,25 %. Tento pokles by se přitom týkal pouze první vlny nepeněžitých vkladů. Pokud by docházelo k dalšímu vkládání ostatních akcionářů bez jičínské účasti, bude tento podíl dále klesat.  Poměr se sníží tak jako tak – i když Jičín řečený kapitál do společnosti vloží, někteří podílníci, především Lázně Bělohrad, svůj podíl posílí, neboť učiní vklad o vyšší hodnotě než vklad Jičína. Konkrétně Lázně Bělohrad provedou vklad o hodnotě zhruba 60 milionů Kč, tedy o 20 milionů více, než dodá Jičín. Každý podílník má zájem svůj poměr podílu udržet co nejvyšší, protože v konečném důsledku odráží sílu rozhodovací pravomoci ve společnosti. Stanovy vodárenské společnosti sice jsou takové, že podílník při hlasování o jím podporovaném záměru může uplatňovat maximálně sílu 20 % (a co je přes tuto hodnotu, to při tomto hlasování nehraje roli), ovšem při hlasování o záměru, se kterým nesouhlasí, reálně uplatňuje celou sílu svého podílu.

Zadruhé, města na Jičínsku si společnost založila sama proto, aby poskytovala vodohospodářské služby. Není proto žádoucí, aby si obce držely vodárenský majetek, pokud existuje odborná firma, která se na jeho provoz specializuje. Pokud je majetek ve vlastnictví obce, vodárny si jej od ní musí pro provozování služeb pronajímat. Obce sice z pronájmu získávají finanční prostředky, jenomže ty nemohou použít jiným způsobem než je investovat zpět do tohoto vodárenského majetku – do oprav a údržby. Vhodným řešením tedy je, aby vodárny tento majetek vlastnily, samy si hradily opravy a neplatily obcím nájemné. Vklad majetku tudíž usnadní proces údržby a chrání přispívajícího podílníka plněním zákonných povinností.

Zatřetí, jde o běžnou praxi. Je obvyklé, že si města v České republice v minulosti zřídila vodohospodářské společnosti. Jičínsko v tomto není výjimkou. Je rovněž obvyklé, že vznikají nová vodárenská zařízení. Řeč není pouze o vodovodním a kanalizačním řadu, ale také o úpravnách vody a podobně. Nepeněžité kapitálové vklady do vodařských společností jsou proto logické. Je obrovskou výhodou, že vodárenskou infrastrukturu v regionu vlastní města a obce.

Zásadní je, že, začtvrté, vklad nebude mít žádný vliv na cenu vodného a stočného. Jde o zcela oddělená témata. Z výše uvedeného vyplývá, že nepeněžitý vklad je spíše procesní záležitost mezi vodohospodářskou společností a akcionáři, jež nemá žádný vliv na zásadní faktory ovlivňující ceny. Ty v sobě odráží především cenu práce a cenu provozování technologií, přičemž vývoj těchto aspektů po vkladu zůstane nezměněn.

Obavu může vzbuzovat emisní ážio zmíněné výše a také částečná ztráta kontroly nad hodnotou majetku (což znamená: Jičín má nyní majetek ve vlastnictví a plně o něm rozhoduje, avšak po vkladu už o něm bude hlasovat pouze jako jeden z podílníků, byť je tím nejsilnějším z nich). Tuto obavu je třeba brát v kontextu vkladů všech ostatních akcionářů. Celková hodnota ážia po první vlně nepeněžitých vkladů pro společnost bude 77,7 mil. Kč a 20 % pak činí 15,5 mil. Kč (35 % je 27,195 mil. Kč). Zásady nepeněžitého vkladu schválené v roce 2016 valnou hromadou vodohospodářské společnosti jsou výhodné především pro stávající akcionáře a efektivně ochraňují jejich podíl, což je z hlediska města Jičína nejdůležitější. Kdyby byla cena akcie bez emisního ážia, podíl města by se snížil po provedení vkladů všech akcionářů na cca 30 %.

O tom, že Jičín coby akcionář nepeněžitý majetek do Vodohospodářské a obchodní společnosti a.s. vloží, rozhodli zastupitelé, jejichž veřejné zasedání se uskutečnilo dne 20. září v Porotním sále Valdštejnského zámku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: V cykloparku byl dokončen už čtvrtý singletrail, dlouhý skoro sedm kilometrů

19:06 Aš: V cykloparku byl dokončen už čtvrtý singletrail, dlouhý skoro sedm kilometrů

V lesním terénu vrchu Háj byla nedávno dokončena stavba sedm kilometrů dlouhé přírodní trasy pro vyz…