Jičín otevře jedinečné Centrum přírodních věd

22.12.2015 21:09

Město Jičín v lednu otevírá v regionu ojedinělé Centrum přírodních věd. To vzniklo rekonstrukcí původní hvězdárny, která se nachází na okraji města.

Jičín otevře jedinečné Centrum přírodních věd
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Na opravu za zhruba 13,6 milionu korun město získalo dotaci z Operačního programu životní prostředí ve výši 90 % z uznatelných nákladů. V regionu tak počátkem roku odstartuje svůj provoz jedinečné zařízení nejen pro pozorování hvězd, ale také pro environmentální výchovu dětí a přírodovědné akce pro veřejnost. Centrum bude pod správou K-klubu, střediska pro volný čas.

Slavnostní otevření hvězdárny proběhne pro veřejnost v pátek 15. ledna 2016 od 19 hodin. „Lidé si budou moci prohlédnout staronovou budovu hvězdárny i zcela nový moderní přednáškový sál. Pokud nám bude přát počasí, vyzkoušíme i nový dalekohled. Druhý den, v sobotu 16. ledna 2016, bude od 13 – 17 hodin Den otevřených dveří, v rámci kterého si budou moci návštěvníci prohlédnout rekonstruovanou hvězdárnu. Pro rodiny s dětmi bude připraven tematický program a samozřejmě pokud bude příznivé počasí, budeme také pozorovat denní i večerní oblohu. V případě velkého zájmu otevírací hodiny prodloužíme,“ uvádí k otevření Centra Mgr. Lenka Vacková, ředitelka K-klubu, pod který bude Centrum spadat. Ve hvězdárně pak budou probíhat různé astronomické a ekologické kroužky a aktivity, jejichž program lze sledovat na stránkách K-klubu.

Rozsáhlá rekonstrukce původní hvězdárny probíhala během léta a podzimu 2015. Vítězná firma MATEX HK s.r.o. z Hradce Králové provedla rekonstrukci za cca 12 milionů korun s DPH a práci odevzdala ke konci listopadu. Největší obnovou prošla budova vedle hvězdárny, která byla zbourána a na jejím místě vyrostl přednáškový sál s kapacitou až 40 osob. Bude jej tedy možné využívat i školami, což dříve kvůli kapacitě nešlo. Původní budova byla zateplena a byla vyměněna okna. Oproti původnímu plánu byla nakonec také obnovena střecha hvězdárny, která je nyní pochozí. „Dodatkem ke smlouvě došlo k navýšení ceny o téměř 1 milion Kč s DPH, díky kterým se zrekonstruovala celá střecha, plot a další věci. Na toto navýšení se nám podařilo získat dotaci taktéž ve výši 90 %. Svým způsobem je neuvěřitelné, že se městu takto rozsáhlou akci podařilo v tak krátkém čase zrealizovat včetně proplacení dotace. Ukazuje to na velmi vysokou manažerskou a organizační schopnost všech zúčastněných,“ vysvětluje místostarosta města Mgr. Petr Hamáček. Také okolí hvězdárny získalo novou podobu, upravena byla zahrada, kde vyrostlo broukoviště, včelí úly a na jaře rozkvetou záhony pro přírodovědné kroužky. Před Centrem vyrostlo nové parkoviště a příjezdová cesta. Na stavbu a zařízení získalo město dotaci ve výši 12 154 000 Kč z Operačního programu životní prostředí z programu Dotace pro environmentální vzdělávání, poradenství a osvětu. O finanční podporu již město žádalo Ministerstvo životního prostředí v roce 2012, projekt ale zůstal v tzv. zásobníku, ze kterého byl letos na jaře opět vyjmut a hodnocen, a dotaci se podařilo získat.

V rámci dotačních prostředků bylo Centrum také za 1,6 milionu Kč vybaveno pro hvězdáře potřebným zařízením - novým zrcadlovým dalekohledem a apochromatickým refraktorem včetně vidlicové montáže. Pro další výuku se pořídily notebooky, mikroskopy a přírodovědecké vybavení. „Výhodou nového dalekohledu je, že již nebudeme muset pro přístup k němu používat vysoké štafle,“ popisuje Bob Šviha, který se astronomii ve hvězdárně dlouhodobě věnuje.

Aktivity ve hvězdárně probíhaly již předtím, než došlo k její rekonstrukci. „V letech 2010 - 2012 jsme udělali nejnutnější práce spojené se stabilizací objektu hvězdárny, včetně vybudování vhodného interiéru pod kopulí. Pozorování pak probíhala a budou probíhat každý pátek po setmění při příznivém počasí, kdy sledujeme na noční obloze různé astronomické úkazy. Nyní bude v centru zaměstnanec na stálý pracovní úvazek, proto chystáme rozšíření pozorování na více dnů v týdnu a pravidelné odpolední prohlídky Slunce. Centrum bude také otevřeno celý týden pro školy a jiné skupiny se zájmem o naše výukové programy,“ dodává Šviha.

Jičínská hvězdárna spadá pod příspěvkovou organizaci města K-klub a je v Královéhradeckém kraji, kromě Hradce Králové a Úpice, jediné zařízení přístupné veřejnosti za účelem popularizace astronomie. V širokém okolí také není žádné centrum environmentálního vzdělávání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Začíná stavba nového autobusového nádraží a komunikací v přednádraží

10:28 Vsetín: Začíná stavba nového autobusového nádraží a komunikací v přednádraží

V pátek 3. května se slavnostně otevře nové vlakové nádraží včetně budovy dopravního terminálu. Zatí…