Jičín se stal Historickým městem roku, kromě prestižního titulu získal na opravy památek milion korun

20.04.2017 7:32

V úterý 18. dubna 2017 se ve Španělském sále Pražského hradu konalo slavnostní vyhlášení soutěže o Cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón. Titul Historické město roku 2016 obdržel letos poprvé ve své historii právě Jičín. Do soutěže postoupil jako vítěz krajského kola již podeváté a poslední dva roky zůstával dokonce těsně před branami vítězství, tedy na společném druhém až třetím místě. Letos se tak prvně Jičínu dostalo za přístup k obnově památek nejvyššího uznání a jako odměnu získává 1 milion korun.

Jičín se stal Historickým městem roku, kromě prestižního titulu získal na opravy památek milion korun
Foto: Archiv autora
Popisek: Jičín - Cenu přebíral místostarosta Mgr. Petr Hamáček, se zaměstnanci Měú Jičín, kteří mají Program regenerace na starost.

Slavnostní vyhlášení soutěže proběhlo jako vždy v Mezinárodní den památek a historických sídel, tedy 18. dubna. Do Španělského sálu Pražského hradu byly organizátory pozvány na dvě stovky hostů, zástupců historických měst a krajských vítězů, z nichž se celkovým vítězem mohl stát jen jeden. Jičín usiloval o titul již potřetí, kdy se dvakrát umístil na druhém až třetím místě a obdržel na revitalizaci svých památek vždy 100 000 Kč a dalších 100 000 Kč jako vítěz krajského kola. Letošní vítězství v soutěži dává městu odpověď na to, že postupná a systematická rekonstrukce a oživování místních památek má správný směr a smysl. „Pevně jsme věřili, že letos ocenění získáme, přeci jenom jsme byli dvakrát nominovaní, přesto jsem byl až do konce ve velkém napětí, zda to tentokrát vyjde. Pro učitele historie je opravdu obrovskou poctou převzít jménem města zrovna tuto cenu. Chtěl bych ale zdůraznit, že se jedná o ocenění pro všechny obyvatele Jičína a je to nádherný dárek k 50. výročí Městské památkové rezervace v Jičíně,“ uvádí místostarosta Mgr. Petr Hamáček, který má oblast kultury a památkové péče ve své gesci a Program regenerace žene v Jičíně kupředu.

Slavnostního předávání titulu se zúčastnili také pracovníci Městského úřadu, kteří mají realizaci stavebních akcí a vše okolo Programu na starost. „Poděkování patří mnoha pracovníkům našeho úřadu především pak paní Faruzelové a panu Matějkovi z odboru kultury, panu Mgr. Mezerovi z oddělení památkové péče, panu architektu Ing. Jiránkovi a pánům Ing. Šmídovi a Šenberkovi z odboru investic. Chtěl bych poděkovat však i všem zastupitelům, kteří podporovali a podporují investice do našich kulturních památek,“ děkuje všem zúčastněným místostarosta Hamáček.

Cesta za titulem Historické město ale nebyla snadná. Po vítězství v krajském kole čekala pracovníky Městského úřadu obhajoba své celoroční práce před odbornou komisí, která postupně objížděla všech 14 krajských vítězů a hodnotila nejen zpracování samotné prezentace, ale hlavně využití prostředků z Programu regenerace přímo v místě. Odborná komise byla složená ze zástupců, Ministerstva kultury, Ministerstva pro místní rozvoj a Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. „Členy komise jsme přivítali 14. 3. 2017 v kavárně Valdštejnské lodžie, aby doslova nasáli atmosféru místa, kam putuje v posledních letech nejvíce peněz z Programu regenerace. Dokončeny zde byly terasní zdi, kavárna, lektorská místnost a letos začne obnova vstupního schodiště do Letohrádku. Město se vždy spolupodílí 50 % z ceny díla bez DPH a doplácí celou DPH. Své aktivity představil i kastelán Lodžie, pan Jiří Vydra, aby názorně předvedl, jak tato památka postupně ožívá. Nutno říci, že právě Lodžie a její činnost má v posledních pěti letech také výrazný podíl na celkovém úspěchu,“ říká Marie Faruzelová z odboru kultury a cestovního ruchu, který má Program administrativně na starost.

Jičín se v soutěži pochlubil rekonstrukcemi památek za 12,1 milionu korun, což činí zhruba 12 % výdajů na investice. V roce 2016 pokračovaly práce ve Valdštejnské lodžii, a to opravou čestného dvora, kde mají za 3,1 mil. Kč letos vzniknout nová sociální zařízení. Několik měsíců předtím byla vybudována pro Lodžii dosud chybějící kanalizační přípojka za 2,71 mil. Kč. Lektorská místnost se za 250 000 Kč rozšířila o dřevěné patro. Pokračovala také rekonstrukce další části terasních zdí v Libosadu za celkem 8,32 mil. Kč. Na tuto akci byla využita dotace právě z Programu regenerace ve výši 3,12 mil. Kč. Investovalo se ale i v jiných částech města - pokračovalo se např. s rekonstrukcí věže kostela sv. Ignáce z Loyoly, kam putovalo více jak 1,1 mil. Kč a za 200 000 Kč byly na věži osazeny tři ciferníky. Natřena byla také střecha Valdické brány za 300 000 Kč a budova I. ZŠ v ulici 17. listopadu získala nově zrekonstruovaná sociální zařízení za 1,2 mil. Kč. Podpořeny byly při renovaci tři historické domy soukromých vlastníků na Valdštejnově náměstí. Jičín se na opravy historických objektů snaží získávat dotační podpory - z Ministerstva kultury to bylo vloni téměř 3,5 milionu korun a z Ministerstva pro místní rozvoj 1,26 milionu. Krajský úřad přispěl 200 000 Kč. „Město Jičín si titul Historické město roku 2016 právem zasloužilo.

V silné konkurenci ostatních krajských vítězů potvrdilo, že se v posledních dvou letech opodstatněně dostalo mezi tři nejlepší v soutěži. Cílevědomé směřování finančních prostředků na obnovu památkového fondu se vyplácí a Jičín si toho je vědom. Obdržený titul je však nejen oceněním, ale i závazkem do let budoucích. Blahopřeji Jičínu a přeji mu, aby nadále byl zdravým a živým městem, která o sebe dbá a dokáže využívat zájmu vlastních obyvatel o svůj další rozvoj a smysluplné využití jeho mimořádných památek," uvedl Ing. Jiří Balský, ředitel Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště v Josefově.

Jičín chce v opravě svých památek pokračovat i nadále - z Programu regenerace bude letos spolufinancována oprava schodů v Letohrádku a v případě zájmu budou podpořeny i opravy soukromých domů v centru. Mimo něj začne v nejbližších dnech rekonstrukce prostoru Městského informačního centra a vedlejších nebytových prostor vč. prvního patra směrem k náměstí, a to za zhruba 14 milionů. Počítá se také s první etapou opravy oken na jičínském zámku. Vnitřní úpravy za cca 2,5 milionu budou provedeny také v tzv. Regentském domě na Valdštejnově náměstí, kam se přesune administrativní zázemí městských organizací. K jednomu milionu korun, které Jičín získává za vítězství, bude muset přidat dle pravidel další milion + DPH a utratit je do konce roku. O jeho využití se teprve bude rozhodovat.

Jičín získává finance z Programu regenerace od roku 1995. V soutěži o titul Historické město vyhrál v krajském kole a získal odměnu 100 000 Kč celkem devětkrát - v letech 2003, 2004, 2006, 2008, 2009, 2010, 2014, 2015 a 2016. V roce 2015 a 2016 skončil v celostátní soutěži na druhém až třetím místě a pokaždé získal další finanční podporu - 100 000 Kč. Podle pravidel soutěže se nyní nebude moci jako vítěz 5 let do soutěže přihlásit. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

19:06 Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

Autobusy MHD v Mladé Boleslavi budou v blízké budoucnosti také napojeny na řídicí dopravní systémy. …