Jičínští mohou třídit další komoditu, po městě jsou rozmístěny kontejnery na sběr oleje

10.01.2017 18:17

Obyvatelé Jičína mohou od ledna odevzdávat do speciálních oranžových nádob uzavřené PET lahve s použitým olejem z domácnosti. Jedná se tak o další možnost, jak pomoci lepším tříděním odpadů chránit životní prostředí.

Jičínští mohou třídit další komoditu, po městě jsou rozmístěny kontejnery na sběr oleje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Olej ze smažení a další tuky z kuchyně totiž rozhodně nepatří do komunálního odpadu, natož do kanalizace! Zatím bylo rozmístěno pět kontejnerů, které bude specializovaná firma vyvážet zhruba jednou za 2 měsíce.  

Město navázalo nově spolupráci se společností ECOSERVIS - komplexní nakládání s odpady s.r.o., která ve městě umístila začátkem ledna speciálně označené nádoby oranžové barvy na sběr plastových lahví s obsahem potravinářského oleje. Celkem čtyři nádoby budou v ulicích města poblíž tzv. sběrných hnízd, a to v ulici Prachovská u prodejny COOP (u křižovatky s ulicí Novoveského), ul. Kosmonautů (u křižovatky s ulicí Vrchlického), Na Jihu (u křižovatky s ulicí Protifašistických bojovníků) a v ulici Foersterova (u křižovatky s ulicí Kukulova). Jedna nádoba pak bude k dispozici ve sběrném dvoře. Firma na své náklady zajistí pravidelné vyprazdňování těchto nádob, a to dle potřeby min. 1x za 2 měsíce.  „Použitý olej či tuk včetně sádla (pokud možno bez zbytků potravin, strouhanky apod.) je třeba slévat do plastových, uzavíratelných nádob a tyto následně odnést do daných kontejnerů, či na sběrný dvůr v Konecchlumského ulici. Do nádob se odkládá olej v láhvi pevně uzavřené. Tuky a fritovací oleje rozhodně nepatří do kanalizace ani na skládku. Do nových nádob ale nelze odevzdávat motorové oleje – ty patří pouze na sběrný dvůr,“ vysvětluje vedoucí odboru životního prostředí Ing. Jana Mušková.

Jaké problémy může v kanalizaci olej napáchat, přiblížila letos ve své jarní kampani u příležitosti Dne vody a exkurzí do čistíren odpadních vod místní Vodohospodářská a obchodní společnost: „Pravděpodobně naprostá většina obyvatel spláchne použitý olej do dřezu. Už málokdo si ale uvědomí, že tuky v odpadních vodách na sebe postupně nabalují další nečistoty a ucpávají potrubí, či způsobují poruchy čerpadel v našich čistírnách. Velmi těžko se pak z trubek odstraňují. Proto tuto aktivitu, kdy mají lidé olej kam odnést, velmi vítáme,“ uvedl ředitel společnosti Ing. Richard Smutný.

Jičín třídí i další odpad, aby nekončil na skládce v Libci

Technické služby města Jičína nabízejí obyvatelům možnost třídit mnohem více typů odpadů. Kromě klasického skla, plastů a papíru lze třídit do speciálních nádob umístěných po městě také elektrospotřebiče a textil. V rámci spolupráce s autorizovanou obalovou společností EKO-KOM a.s. je po městě umístěno cca 125 nádob o obsahu 1 100 litrů - pro sběr papíru (modré kontejnery), plastů (spolu s nápojovými kartony žluté kontejnery) a skla (zelené zvony). „Jednotlivé komodity jsou sváženy samostatně a odvážejí se na třídící linku, kde se ručně dělí na prodejné suroviny. Pokud přijede na sběrné místo tzv. KUKA vůz, může sbírat pouze komoditu, pro kterou je při daném svozu určen. Obsluha tedy nesmí při sběru směsného komunálního odpadu nakládat druhotné suroviny (např. papírové krabice) a opačně při svozu papíru a plastů nesmí nakládat ostatní odpad, neboť by došlo ke znehodnocení samostatně sváženého materiálu. Rád bych poprosil všechny občany, aby do kontejnerů odkládali pouze materiály, které jsou vyobrazené na příslušných samolepkách. Např. kartonové krabice je třeba rozložit či sešlapat před jejich odložením do modrých kontejnerů. Pečlivé třídění přispěje k ulehčení práce na třídící lince a tím přímo i ke snížení našich nákladů,“ vysvětluje Ing. Milan Zmátlík, vedoucí odpadového hospodářství Technických služeb města Jičína. Ve spolupráci se společností EKO-KOM a.s. se takto vyselektuje asi 1000 tun odpadu ročně, který společnost od města vykoupí.

Textil se v Jičíně odevzdává do bílých kontejnerů, které zajišťuje firma  DIMATEX CS. Ročně Jičínští vytřídí zhruba 70 tun. Druhou alternativou, kam použitelné oděvy umístit, je kontejner Diakonie Broumov. Ta textil ale i obuv používá pro sociální účely. Červené kontejnery jsou uzpůsobeny zase pro sběr drobných elektrospotřebičů ve spolupráci s firmou ASEKOL. Větší elektroodpad mohou obyvatelé odevzdat na sběrném dvoře. V roce 2015 se díky tomuto systému zpětného odběru vrátilo k recyklaci více než 1 tisíc televizí, přes 400 monitorů a 12,5 tuny drobných spotřebičů. Přímo v domácnostech mohou obyvatelé pak třídit ještě bioodpad. „Hnědé popelnice svážíme od dubna do listopadu jednou týdně. Celkem je rozmístěno cca 950 kusů nádob a ročně se vyveze zhruba 600 tun, dalších 250 tun se odváží ze sběrného dvora,“ doplňuje Ing. Zmátlík.

Na sběrném dvoře mohou jičínští zdarma odevzdat další zbytné věci, jako je například objemný, drobný stavební či nebezpečný odpad, sádrokartony, větší elektro, baterie apod. Při zpětných odběrech město spolupracuje s dalšími společnostmi, které se o tyto komodity postarají, jsou to ELEKTROWIN, EKOLAMP a ECOBAT. Další typy odpadů odváží specializované firmy např. do spaloven nebo na jiné skládky, a co se takto nevytřídí, končí na skládce v Popovicích – Libci. „Hlavním důvodem, proč pečlivě třídit, je snížení množství odpadu, který skončí na této skládce. Již nyní víme, že její objem budeme muset v příštích letech navýšit, aby pro nás na další roky stačil. Zodpovědné třídění přímo v domácnostech pomáhá eliminovat množství, které skončí na skládce, ať už jde o oleje, bio nebo třeba plasty, které se dají zpětně recyklovat. Děkujeme proto vše obyvatelům, kteří si dají tu práci a nevyhodí plastovou láhev do běžného koše, nebo nespláchnou olej do toalety. Pomáhají tak životnímu prostředí bezprostředně okolo nás,“ nabádá k lepšímu třídění místostarosta města Ing. Jan Jiřička.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

16:14 Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

Koncem předloňského léta mohli Vyškované mezi dálničním přivaděčem a rybníkem Kačencem obdivovat mno…