Jičínští přispívají tříděním k ochraně životního prostředí

26.07.2017 19:47

Občané našeho města již několik let zodpovědně třídí odpady. Elektroodpad do červených kontejnerů, plast, sklo a papír do žlutých, zelených a modrých kontejnerů. Loni odevzdali k recyklaci celkem 43 326,30 kg elektroodpadu, z čehož bylo 1 109 televizí, 385 monitorů a 14 990,30 kg drobného elektra a vytřídili 956 tun plastů, papíru a skla.

Jičínští přispívají tříděním k ochraně životního prostředí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Tím, že odevzdají staré spotřebiče nebo z běžného odpadu odeberou určité komodity k dalšímu zpracování, výrazně šetří elektrickou energii, ropu, uhlí, primární suroviny, vodu ale i snižují produkci skleníkových plynů. Ulevují také místní skládce v Popovicích-Libci. Sběr drobného elektra průměrně meziročně roste, zatímco sběr plastů, skla a papíru stagnuje.

Zpětný odběr elektrozařízení má nezanedbatelný pozitivní dopad na životní prostředí. Díky environmentálnímu vyúčtování společnosti ASEKOL, která se Jičínu stará o sběr elektroodpadu, můžeme nyní přesně vyčíslit, o kolik elektrické energie, ropy, uhlí, primárních surovin či vody jsme díky recyklaci vysloužilého elektra ušetřili ekosystém Země. Např. recyklace běžné stovky televizorů totiž uspoří spotřebu elektrické energie pro domácnost až na 4 roky nebo ušetří přibližně 400 litrů ropy potřebných až k sedmi cestám do Chorvatska. „Občané našeho města v roce 2016 vytřídili 1 109 televizí, 385 monitorů a 14 990,30 kg drobných spotřebičů. Tím jsme uspořili 564,75 MWh elektřiny, 30 315,44 litrů ropy, 2 534,23 m3 vody a 22,17 tun primárních surovin. Navíc jsme snížili emise skleníkových plynů o 119,58 tun CO2 ekv., a produkci nebezpečných odpadů o 524,62 tun. V Jičíně se nám zvyšuje meziročně množství odevzdaného drobného elektra – např. v roce 2013 se vybralo o 5 900 kg méně,“ prezentuje výsledky Ing. Jana Mušková z odboru životního prostředí. Červených kontejnerů je po městě rozmístěných devět, větší elektroodpad mohou obyvatelé odevzdat přímo na sběrném dvoře.

Do kontejnerů se třídí pouze plast, sklo a papír

Sběr tříděného odpadu, tedy papíru, skla a plastů ale bohužel trochu stagnuje. „V loňském roce odevzdali obyvatelé téměř 956 tun tříděného odpadu, který společnost EKO-KOM a.s. zpětně vykoupila za 1,863 milionu korun. Jde ale o snížení odpadu o cca 10 tun oproti loňskému roku. Spoustu materiálu také ještě vytřídí naši pracovníci na třídicí lince ve sběrném dvoře, protože jej obyvatelé hází do běžného směsného odpadu. Zde bych apeloval na občany, aby opravdu lépe třídili tyto základní komodity,“ říká odpadový hospodář města Ing. Milan Zmátlík. Úspora emisí tak vloni byla ve výši 941 tun CO2 a úspora energie 32 259 268 MJ.

V Jičíně se třídí do kontejnerů pouze plast, sklo a papír. Nápojové kartony, kovy a také další odpad, který domácnosti vyhodí do běžného komunálního odpadu, se pak dále ještě třídí v Technických službách města Jičína ve sběrném dvoře. Dále se od domácností sbírá bioodpad a od začátku toho roku i oleje. „Všichni ti, kteří tříděním takto zásadně přispívají k ochraně životního prostředí, si zaslouží obrovský dík. Pomáhají nám šetřit skládku, která není tzv. bezedná a do budoucna se i vzhledem k chystaným legislativním změnám bude muset systém třídění ještě více rozšířit,“ doplňuje Ing. Jana Mušková.

Letos má město v rozpočtu připraveno 7 milionů korun na rozšíření skládky – výstavbu její IV. etapy. Celková částka bude ale zhruba dle odhadů dvojnásobná. Rozšíření skládky Popovice-Libec o novou kazetu je nezbytné pro prodloužení její životnosti o dalších několik let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

19:06 Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

Autobusy MHD v Mladé Boleslavi budou v blízké budoucnosti také napojeny na řídicí dopravní systémy. …