Jičínští studenti řešili s německými občany otázku migrace

03.06.2016 10:45

Město Jičín uspořádalo se svým německým partnerem, městem Erbach, společný projekt s názvem "V integraci je síla", který proběhl koncem května v rámci Valdštejnských slavností v Jičíně.

Jičínští studenti řešili s německými občany otázku migrace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Během něj mj. proběhl v aule Lepařova gymnázia workshop na téma „Kdo jsou to Evropané?“ Diskuze se zúčastnili studenti místního gymnázia a obchodní akademie, kteří diskutovali s obyvateli německého města Erbach.

Diskusní fórum a workshop na téma „Kdo jsou to Evropané?“ proběhly v aule gymnázia v pátek 20. května. Diskutovalo zde zhruba 90 účastníků na téma migrace, a to z pohledu integrace osob, multikulturalismu a soužití národů. „Tento projekt je dalším počinem k prohloubení a upevnění dlouhodobé česko-německé spolupráce mezi partnerskými městy Jičín a Erbach. Základní ideou je podpořit přeshraniční dialog nejen o současných problémech v Evropě, ale prostřednictvím připomenutí historie posílit evropskou identitu založenou na společných historických hodnotách,“ vysvětluje cíle projektu místostarosta města Mgr. Petr Hamáček. Hlavní téma - otázka migrace a aktuálních evropských problémů, byla řešena nejen z pohledu mezinárodního, ale také mezigeneračního. Svůj pohled na situaci představili jak mladí lidé, čeští studenti, tak i Erbašané, mezi kterými byli i občané seniorského věku. Ti mají bohaté zkušenosti s dlouhodobým soužitím s národnostními menšinami a mohli tak předat své zkušenosti ostatním účastníkům. Studenti byli spolu se svými učiteli a německými kolegy rozděleni do skupin, ve kterých toto téma v němčině diskutovali a poté přednesli přede všemi své výstupy, ke kterým ve skupině došli.

V době konání projektu probíhaly v Jičíně historické Valdštejnské slavnosti, při nichž město oslavuje významného vojevůdce, Albrechta z Valdštejna. Proto se celá akce odehrávala na pozadí historie. Valdštejn totiž nazval naše území Terra Felix - Šťastná země. „Mohli jsme tak poukázat na odkaz Valdštejna jako na příklad budování mírové a šťastné Evropy. Na druhou stranu, prostřednictvím předávání zkušeností s aktuálními problémy, jsme si mohli uvědomit, v čem tkví společné evropanství, na jakých základech je založeno a v čem jsou naopak jednotlivé národy jiné,“ uvádí k průběhu workshopu projektová manažerka Ing. Štěpánka Kolcová. Česko-německého projektu se zúčastnilo téměř padesát účastníků z německého Erbachu a čtyřicet českých studentů místních středních škol. „Bylo zajímavé a pro naše studenty velmi přínosné uvědomit si shody a rozdíly v chápání některých současných problémů Evropy. Pohledy občanů dvou zemí a lidí různého věku, profesí a zkušeností se prolnuly v rozhovorech v pracovních skupinách a ukázalo se, že diskuse byly velmi živé a podnětné. Navíc přispěly k motivaci studentů učit se cizí jazyky, neboť bylo potřeba je při debatě prakticky využít,“ říká překladatelka a profesorka Lepařova gymnázia Hana Zikmundová.

Souběžně s tímto projektem probíhala také oslava dvacetiletého partnerství se slovenským městem Martin, které se navíc zúčastnili zástupci polského partnerského města Swidnica a další zástupci spřátelených měst. „Společné setkání několika národů, prohlubování partnerství a vytváření sítí měst jistě podpořilo pocit soudržnosti a sounáležitosti, což projektu dává další, evropský rozměr,“ dodává Štěpánka Kolcová.

Projekt se konal s finanční podporou Česko-německého fondu budoucnosti, která činila 150 000 Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…