Projekt vznikl v reakci na hlasitě se ozývající kritiky školního stravování a jeho právní úpravy, hlavně spotřebního koše. Má poukázat na to, že i při dodržování současných předpisů lze v jídelnách vařit pestře, zdravě a chutně.
Jídelny, které se do projektu přihlásily, byly motivovány plněním deseti kritérií:
- pitný režim s omezením jednoduchých cukrů
- plánování jídelníčku dle nutričního doporučení ke spotřebnímu koši
- správné a bezchybné vedení spotřebního koše
- omezení používání dochucovadel a instantních dehydrovaných směsí
- nepoužívání polotovarů vysokého stupně konvenience
- veřejně dostupný jídelníček
- vím, co jím - zařazování receptur s limitovaným množstvím soli
- výzdoba jídelny
- komunikace jídelny s rodiči, žáky a pedagogy
- čtvero ročních období - zařazování sezónních potravin
Školní jídelna Základní školy Náchod-Plhov tato kritéria bezezbytku splnila. Po přihlášení do projektu v listopadu loňského roku se jejich metodičkou a rádkyní stala Ing. Tichá z Krajské hygienické stanice Hradec Králové, která podporovala motivaci vařit zdravěji a zlepšovat jídelníček školy. Hlavním „hnacím motorem" však byla vedoucí školní jídelny paní Alice Přibylová. Nové recepty z ne příliš používaných surovin, jako je pohanka, jáhly, špalda či kroupy, vyzkoušela vždy doma na své rodině a podle ohlasu je přenášela do receptur školní jídelny.
Její nadšení strhlo i pracovnice školní jídelny, které nové recepty ještě vylepšovaly a přinášely další. Po půl roce práce, zlepšování receptur a zasílání jídelníčků byl školní jídelně dne 21.6.2016 předán certifikát „Zdravá školní jídelna". A co pracovnicím kuchyně přinesl tento projekt? Jak říká sama vedoucí školní jídelny: „Z rutiny vaření a striktního dodržování spotřebního koše se stala zábava pro nás všechny".
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV