Jihlava: Bioodpad se bude v zimě svážet méně často

24.11.2016 6:34

Od prosince 2016 do konce února 2017 bude nižší četnost vývozu hnědých nádob na bioodpad. Důvodem je skutečnost, že v zimě vzniká a vyhazuje se menší množství biologicky rozložitelného komunálního odpadu.

Jihlava: Bioodpad se bude v zimě svážet méně často
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

 Během roku se v Jihlavě bioodpad sváží po dvou týdnech, přes zimu to bude jednou za měsíc. Opatření se týká svozu malých nádob od rodinných domů, velké kontejnery ze sídlišť a dalších sběrných míst se budou vyvážet průběžně podle zaplněnosti.

„K tomuto kroku se přistupuje na základě zkušeností z předchozích let. Cílem je zefektivnění svozu bioodpadu, kterého v zimních měsících vzniká minimální množství. Od prosince do února se bude svážet ve stanovených termínech (viz tabulka). Od března 2017 už budou svozy probíhat standardním způsobem, tedy jednou za 14 dní vždy v lichém týdnu. Svozové dny zůstávají stejné,“ uvádí Jan Machančík z odboru životního prostředí jihlavského magistrátu.

Zimní termíny svozu bioodpadu

49. týden 2016

5. - 9. 12.

1. týden 2017

2. - 6. 1.

5. týden 2017

30. 1. - 3. 2.

9. týden 2017

27. 2. - 3. 3.

 

Zimní svoz občas komplikují mrazy

Odbor životního prostředí upozorňuje, že v případě teplot pod bodem mrazu někdy dochází k přimrzání bioodpadu ke stěnám nádoby. Pracovníci svozové společnosti mají zkušenost, že pokusy dostat odpad ven z nádoby přinášejí více škod než užitku - zmrzlé plastové nádoby praskají. „Stává se, že si občané stěžují, že jim odpad nebyl vyvezen, ve skutečnosti se ale nepodařilo přimrzlý odpad z nádoby vysypat. Nezbývá, než požádat o shovívavost a počkat na příznivější počasí,“ vysvětluje Jan Machančík a dodává, že by občané neměli problém řešit např. tak, že by dávali odpad do nádob v igelitových pytlích, které do bioodpadu v žádném případě nepatří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…