Jihlava: Čestné občanství pro Evžena Plocka

18.04.2017 11:30

Jihlavští zastupitelé rozhodovali o udělení čestného občanství Evženu Plockovi. 4. dubna 1969 se v centru města zapálil na protest proti vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa, po pěti dnech zemřel.

Jihlava: Čestné občanství pro Evžena Plocka
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Po Janu Palachovi a Janu Zajícovi šlo o třetí protest sebeupálením. Na rozdíl od předchozích dvou se však čin E. Plocka komunistické cenzuře podařilo před národem tajit, více informací se k veřejnosti dostalo až po pádu komunistického režimu.

Z 36 přítomných hlasovalo pro udělení čestného občanství in memoriam Evženu Plockovi 22 zastupitelů, proti bylo 14 zastupitelů.

Zastupitelé také rozhodovali o udělení Ceny města Jihlavy judistovi Lukášovi Krpálkovi (1990). Rodák z Jihlavy vybojoval v loňském roce jako jediný reprezentant České republiky zlatou medaili na olympiádě v Rio de Janeiru, ocenili i jeho předchozí vynikající výsledky. Pro udělení ceny bylo 35 zastupitelů, jeden hlas byl proti.

Hlasovalo se také o udělení Ceny města Jihlavy Jiřímu Jakešovi u příležitosti životního jubilea 50 let za dlouholetou činnost v oblasti hudby pro město Jihlavu. Mgr. Jiří Jakeš je zakladatelem a šéfdirigentem jediného profesionálního orchestru v kraji Filharmonie G. Mahlera. Celý život se věnuje hudbě, 22 let působil v základní umělecké škole, byl dirigentem mnoha pěveckých sborů. Pro udělení ceny bylo 29 zastupitelů, 7 z přítomných bylo proti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

13:37 Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

Již 34. ročník prestižního Mezinárodního pivního festivalu byl dnes zahájen na litoměřickém výstaviš…