Jihlava: Kovy a nápojové kartony můžete házet do plastu

24.04.2019 10:48

Žluté kontejnery budou nově sloužit pro svoz drobného kovu a krabic od nápojů.

Jihlava: Kovy a nápojové kartony můžete házet do plastu
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Odbor životního prostředí se v posledních letech setkával s častými požadavky řady občanů na zavedení svozu kovů. Autorizovaná obalová společnost EKO-KOM a. s. letos přistoupila ke změně politiky a nově umožňuje sběr tří druhů odpadů v rámci jednoho kontejneru. Kovy se budou moci nově vyhazovat do žlutých kontejnerů na plasty. Novou vyhlášku schválilo zastupitelstvo města v polovině dubna.

„Lidé mají nyní možnost třídit kovy do stávajících žlutých nádob na plast. Předpokládáme, že budou kontejnery sloužit hlavně pro drobné kovy – plechovky, víčka od jogurtů a podobně,“ uvedla Katarína Ruschková, vedoucí odboru životního prostředí.

Společnost EKO-KOM a. s. financuje prostřednictvím příspěvků svoz separovaného odpadu. Směs plastů, kovů a nápojových kartonů ze žlutých kontejnerů vytřídí pracovníci na třídící lince společnosti ASMJ s. r. o. v Hruškových Dvorech.

Požadavku na zavedení svozu kovů magistrát města nemohl v předchozích letech vyhovět kvůli nemožnosti ukládat tři komodity do jednoho kontejneru, nyní už je to možné, takže ve žlutých kontejnerech můžou končit  plasty, nápojové obaly tetrapak i kovy.

Druhou změnou vyhlášky je možnost umístit kontejner na bioodpad i k bytovým domům. „Chtěli jsme také vyjít vstříc majitelům bytových domů, kteří mají dvorky a zahrady, aby mohli mít v domě nádobu na bioodpad,“ doplnila Katarína Ruschková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

22:28 Jablonec nad Nisou: Kříž v Lučanské ulici opět září

U ošetřeného jasanu v Jabloneckých Pasekách je nyní opravený křížek. Zatímco strom loni nechal odbor…