Jihlava: Nejvíce snižuje kvalitu vzduchu doprava a „domácí“ topení

20.02.2017 20:40

„Za celý rok 2016 byl překročen denní limit pro koncentrace prašných částic 22krát, přesto nedošlo k překročení imisního limitu pro průměrnou roční koncentraci“, uvedl Robert Skeřil z Českého hydrometeorologického ústavu, který vyhodnotil další rok dlouhodobého měření kvality ovzduší. To v Jihlavě probíhá už od roku 2010, náklady rovným dílem hradí město a Kraj Vysočina.

Jihlava: Nejvíce snižuje kvalitu vzduchu doprava a „domácí“ topení
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

K překročení imisního limitu dojde pouze v případě, kdy denní koncentrace pro prašné částice je překročena více než 35krát za rok. K tomu došlo na začátku měření, tedy v roce 2010. Z hlediska počtu dnů s koncentracemi vyššími než 50 µg.m-3 došlo oproti roku 2015 ke zhoršení na úroveň roku 2014 a 2012, což potvrdilo výjimečnost roku 2015 způsobenou příznivými rozptylovými podmínkami.

V rámci vyhodnocení měření byla data srovnána s výsledky měření prováděného Českým hydrometeorologickým ústavem v rámci státního imisního monitoringu v areálu Základní školy Demlova a na stanici AIM v Košeticích. V případě lokality Demlova došlo k mírnému poklesu počtu dní s koncentracemi prašných částic vyššími než 50 µg.m-3, lokalita Košetice zůstala v roce 2016 na jediném překročení jako v roce 2015.

„Z čerstvých dat vyplývá, že v rezidenčních částech Jihlavy je velmi dobrá kvalita ovzduší, blížící se pozaďovým hodnotám,“ uvedl Robert Skeřil.
„Neméně důležitá je skutečnost, že v Kraji Vysočina nebyla, na rozdíl od většiny jiných krajů, v posledních měsících vyhlášena smogová situace.

Kraj Vysočina tak stále patří k nejčistším regionům v České republice“, konstatuje krajský radní pro oblast životního prostředí i radní města Jihlavy Martin Hyský.

Hlavním zdrojem oxidů dusíku jsou mobilní zdroje, k ovlivňování kvality ovzduší v průmyslové zóně dochází především dopravou. Přestože byly koncentrace oxidů dusíku v průmyslové zóně vyšší než v pozaďové lokalitě Košetice, byla situace v Jihlavě z hlediska koncentrací velmi dobrá. K překročení imisních limitů v roce nedošlo, naopak koncentrace NO2 se pohybují pod dolní mezí pro posuzování.

Významně se na znečišťování ovzduší podílí také tzv. lokální topeniště, tedy domácí kotle a kamna zejména tehdy, když je majitelé nesprávně používají, mají je špatně seřízená a když v nich spalují nevhodná paliva. „Kombinace intenzivního nevhodného topení během dlouhé zimy a špatných rozptylových podmínek se pak na kvalitě ovzduší významně projeví,“ poznamenal Robert Skeřil.

Měření kvality ovzduší je prováděno od roku 2010 v areálu společnosti Automotive Lighting na základě společného projektu Kraje Vysočina a Statutárního města Jihlavy. Kompletní výsledky ročního měření včetně závěrečné zprávy jsou zveřejněny na webových stránkách Kraje Vysočina.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

19:06 Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

Autobusy MHD v Mladé Boleslavi budou v blízké budoucnosti také napojeny na řídicí dopravní systémy. …