Jihlava: Obyvatelům nájemních bytů hrozí, že zaplatí dvakrát za svoz odpadu

24.01.2015 6:34

Ekonomický odbor Magistrátu města Jihlavy upozorňuje občany, kteří bydlí v pronajatých bytech a zaplatili vlastníkovi bytu poplatek za komunální odpad, že tím nesplnili svoji povinnost vůči městu.

Jihlava: Obyvatelům nájemních bytů hrozí, že zaplatí dvakrát za svoz odpadu
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Poplatek za svoz odpadu městu hradí totiž osoba přihlášená k trvalému pobytu, případně cizinec přihlášený k dlouhodobému přechodnému pobytu, a to i v případě, že bydlí právě v pronajatém bytě. „Osoba je pak vedena jako dlužník a město po něm ze zákona musí požadovat úhradu poplatku,“ vysvětluje vedoucí ekonomického odboru Magistrátu města Jihlavy Jan Jaroš s tím, že takových případů už odbor řešil celou řadu.

Majitelé nemovitostí mají také svoje povinnosti, vlastníci bytů, ve kterých není hlášena k pobytu žádná fyzická osoba, mají povinnost hradit poplatek ve výši odpovídající poplatku za jednu fyzickou osobu, tj. částku 680 Kč pro rok 2015. „Často se setkáváme s tím, že vlastník bytu tuto povinnost přenáší na nájemníka, ten se pak mylně domnívá, že má poplatek městu uhrazen. Tímto přístupem některých vlastníků bytů se stává, že občan může platit poplatek za komunální odpad dvakrát,“ doplňuje vedoucí odboru Jan Jaroš.

Jak dvojímu placení poplatku předejít

„Nájemník by si měl s majitelem bytu vyjednat a do smlouvy uvést, co je v částce nájemného zahrnuto. Poplatek za svoz odpadu musí mít občan vyřešen s městem,“ uvádí vedoucí ekonomického odboru Jan Jaroš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jihlava.cz

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Proběhla velká úklidová akce dobrovolníků

22:28 Liberec: Proběhla velká úklidová akce dobrovolníků

Statutární město Liberec opět podporovalo dobrovolníky, kteří se připojili k úklidové akci Ukliďme L…