Jihlava: Od 1. prosince nové trasy trolejbusových linek

23.11.2017 9:17

Jihlavskou MHD a její cestující čekají největší změny za posledních 25 let

Jihlava: Od 1. prosince nové trasy trolejbusových linek
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Prodloužená část Vrchlického ulice v Jihlavě se připravuje na zavedení trolejbusové dopravy. To dopravnímu podniku a městu umožnilo provést zásadní změny ve vedení trolejbusových linek. Naposledy došlo k tak výraznému zásahu do vedení trolejbusových linek v roce 1993, kdy byla MHD vyloučena z Benešovy ulice. Na vedení tras se zásadním způsobem podílela i veřejnost.

„Změny jsou promyšlené, vyvážené a doufám, že je veřejnost přijme pozitivně,“ uvedl ke změnám náměstek primátora pro oblast dopravy Vratislav Výborný. Ostatně při plánování nového trasování se úřad i dopravce vážně zabývali právě požadavky, které vzešly z jednání s veřejností, besed, kulatých stolů a dotazníkových akcí, které radnice pořádá.

Konec „bé jedničky“

Linky B a BI. Rarity, jejichž trasování mátlo přespolní, a ani po letech nebyly přijatelné pro řadu místních. Linka B dozná změn, linka BI skončí a nahradí ji linka D. Jak „nám to pojede“ od 1. prosince?

Linka B pojede z hlavního vlakového nádraží na Březinky, na Masarykovo náměstí, kolem Sokolovny na ulici 17. listopadu, k Domu zdraví, dál po nově zasíťované Vrchlického ulici, napojí se na S. K. Neumanna a skončí u železničního přejezdu Na Dolech. Zpět pojede stejnou trasou.

Po dlouhých letech se navrátí linka D, která převezme část zrušené trasy BI. Pojede z hlavního vlakového nádraží k domu kultury, ke Skalce a k Domu zdraví.

Novinkou je linka F. Pojede ze Slunce přes Masarykovo náměstí k domu kultury, dál bude pokračovat stejnou cestou k Domu zdraví jako linka D. „Cestující ze Slunce dlouhodobě požadují přímé spojení k poliklinice, bez přestupu. Stejný požadavek je z oblasti u hlavního vlakového nádraží. Linky D a F by měly těmto požadavkům vyhovět,“ poznamenal k zavedení nových linek ředitel dopravního podniku Josef Vilím.

Cestující linky E nebyli spokojeni s tím, že se nedostanou jedním spojem až do centra, kam museli od DKO dojít pěšky nebo přestoupit na linku A. „Všechny spoje linky E budou vedeny až na Masarykovo náměstí. Zde se otočí na nově vybudované otočce před Mincovnou a vrátí se zpět do své trasy,“ říká Karel Trojan, vedoucí oddělení komunálních služeb na odboru dopravy. Vybudování a zprovoznění otočky, a tedy i zavedení novinky na lince E, se předpokládá v polovině ledna roku 2018.

Noční linka N rovněž využije nového zasíťování Vrchlického ulice. V trase od hlavního nádraží přes Březinky dojede do centra města, dále k Domu zdraví, odkud udělá „smyčku“ po Vrchlického ulici na Dolinu, po Jiráskově ulici zpět do centra a dále ve své stávající trase na Březinky se závlekem na Slunce na konečnou „Dopravní podnik“.

Změny také v autobusových linkách

Součástí změn bude i zkrácení autobusové linky číslo 6, která bude nově končit u Domu zdraví. Současně bude omezen provoz na zastávce Fibichova ve směru z centra, kde je problém s nevhodným chováním cestujících. Od 1. prosince na této zastávce budou zastavovat autobusy linek 3 a 6 v sobotu a v neděli až od 8. hodiny ranní.

Další novinkou je přejmenování zastávky Sokolovna. Nově se bude jmenovat Vysoká škola polytechnická. Žádost o přejmenování přišla právě z vysoké školy, rada města požadavku vyhověla.

Schéma nových trolejbusových linek naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

22:28 Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

V nedávné době byly dokončeny dvě územní studie, které stanovují rozsah a způsob zástavby na plochác…