Jihlava: Ověřte si na webu, zda vám náleží sleva z poplatku za odpad

27.01.2015 16:25

Magistrát města Jihlavy umístil na web aplikaci, prostřednictvím které si občané zapojení do Programu zodpovědného nakládání s odpady mohou ověřit, zda splňují podmínky pro získání slevy z poplatku za svoz odpadu.

Jihlava: Ověřte si na webu, zda vám náleží sleva z poplatku za odpad
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Pro získání slevy z poplatku za odpad je nutné být zaregistrovaný do tzv. motivačního programu a dvakrát za půlrok donést do sběrného dvora odpad. Do programu se již zapojilo na sedm tisíc Jihlaváků, kteří si nyní mohou snadno a rychle na webu zjistit, zda splňují požadavky pro přiznání slevy 65 korun na osobu.

„Jde o reakci na časté dotazy občanů, kteří se do programu zapojili. Nepamatují si jistě, kolikrát se na sběrný dvůr dostavili, a tak nás často kontaktují. Tato aplikace jim umožní si stav zjistit 24 hodin denně, sedm dní v týdnu,“ vysvětluje pohnutky úřadu ke vzniku aplikace vedoucí ekonomického odboru jihlavského magistrátu Jan Jaroš.

K přihlášení do aplikace, kterou vytvořili informatici magistrátu, potřebují zapojení občané pouze číslo své Jihlavské karty nebo odpadové karty, kterou dostali při registraci. V aplikaci uvidí, kolikrát některý z členů společné domácnosti navštívil sběrný dvůr a zda je splněn požadavek na snížení poplatku.

Obyvatelé města Jihlavy patří, co se týká vztahu k životnímu prostředí, k nejodpovědnějším v České republice, Jihlava patří k městům s nejvyšší mírou třídění odpadů z domácností, radnice třídění odpadu dlouhodobě podporuje. „Už částečné údaje z loňského roku vykazují další nárůst třídění odpadu v Jihlavě, v polovině února budeme mít definitivní čísla. Zdá se, že Program odpovědného nakládání s odpady spolu s dalšími aktivitami zafungoval,“ očekává dobrá čísla vedoucí odboru životního prostředí Katarína Ruschková.

Občané v Jihlavě vytřídí asi 29 procent odpadu, což je nad republikovým průměrem, nicméně jihlavská radnice si dává za cíl dosáhnout míry třídění až 50 procent.

Kromě Programu odpovědného nakládání s odpady, rozšiřování sítě sběrných dvorů a trvalé osvěty také postupně rozšiřuje třídění biologicky rozložitelného odpadu. V roce 2016 by mělo být možné třídit bioodpad v celém městě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jihlava.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Proběhla velká úklidová akce dobrovolníků

22:28 Liberec: Proběhla velká úklidová akce dobrovolníků

Statutární město Liberec opět podporovalo dobrovolníky, kteří se připojili k úklidové akci Ukliďme L…