Jihlava: Sklepní prostory Oblastní galerie Vysočiny se mohou proměnit na expozici hmatového umění

10.08.2016 21:38

Přes půl roku trvající sanační práce ve sklepích Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě jsou u konce. Upravené suterénní prostory, které dosud nemohly být smysluplně využívané, budou nově sloužit zčásti jako sklad výstavního inventáře a pokud se prokáže, že místo bude vhodné i pro expoziční účely, přibližně za rok tady návštěvníci budou moci najít výstavu hmatového umění a různé světelné expozice.

Jihlava: Sklepní prostory Oblastní galerie Vysočiny se mohou proměnit na expozici hmatového umění
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

„Stavba, která trvala od listopadu minulého roku do letošního června, je aktuálně dokončena technicky. Řeší dlouhodobý stavební problém odvlhčení suterénu budovy. Kromě nově zavedeného systému vzduchotechniky byla vhodnými stavebními úpravami posílena přirozená cirkulace vzduchu v budově,“ uvedl ředitel galerie Daniel Novák.

V mezidobí jednoho roku budou pracovníci galerie sledovat klimatické podmínky prostor, protože v tuto chvíli ještě není možné jednoznačně říci, jestli bude prostředí dlouhodobě stabilní a k výstavním účelům vhodné. Pokud se místo osvědčí, pravděpodobně od června 2017 tady galerie vystaví novou expozici hmatového umění a plánuje i pravidelné obměny různých světelných expozic. „Pro veřejnost se tak otevřou nové a atraktivní podzemní prostory, které bezprostředně navazují na jihlavské podzemí a zároveň obohatí i výstavní nabídku galerie,“ pochvaluje si radní Kraje Vysočina pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Marie Kružíková.

Už v únoru byl při sanačních pracích objeven zazděný vchod, který nebyl zakreslený v žádných historických mapových podkladech. Původně se spekulovalo o vchodu do další úrovně sklepa, případně o klenutí nad zapomenutou studnou. Až vrtná sonda do zdiva zazděného vstupu do podzemí odhalila smutnou skutečnost. „Jedná se o zabetonovaný prostor, pravděpodobně o chodbu v délce několika metrů, která navazuje na stávající upravenou část podzemí. Prakticky je ale neobnovitelná, protože nejspíše došlo k její stavební destrukci a následnému zabetonování v celém objemu,“ odhalil ředitel Daniel Novák s tím, že došlo i k plánované realizaci anglických dvorků a tím ke zlepšení přirozeného provětrávání podzemních prostor, což je po technické i provozní stránce velkým přínosem.

Sanační práce ve sklepích Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě vyšly na 3,3 miliony korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

16:14 Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

Praha, Brno, Bratislava a nyní i Otrokovice mají kvalitní veřejný elektrický kontaktní gril. Novinku…