Jihlava: Speciální štítky ochrání knihy před krádeží a urychlí výpůjčky

24.10.2022 10:11 | Tisková zpráva

Naučná literatura bude v Městské knihovně Jihlava lépe chráněna před případnými krádežemi. Knihovnice v těchto dnech označují téměř 35 tisíc svazků speciálními RFID štítky.

Jihlava: Speciální štítky ochrání knihy před krádeží a urychlí výpůjčky
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

„Je to bílý proužek s čipem, který vlepujeme do každé knížky patřící právě pod naučnou literaturu. Díky čtecímu zařízení poté štítek spárujeme s naším kódem, který každá kniha má. Tím se štítek aktivuje a začne fungovat,“ vysvětlila laicky vedoucí útvaru knihovních fondů Marie Blažková.

Anketa

Má cenu pořádat demonstrace proti vládě?

hlasovalo: 32345 lidí

Kromě ochrany knih má nový štítek ještě další funkce. „Do budoucna zajistí i rychlejší odbavování při výpůjčkách. Zatímco dnes musíme každou knihu načítat zvlášť, díky RFID štítkům jich budeme moci odbavit najednou třeba i deset. Díky novým štítkům plánujeme také samoobslužné výpůjčky u speciálního automatu. Lidé se tak obslouží sami a nebudou muset čekat ve frontách. Nám pak štítky usnadní práci při inventuře,“ dodala Marie Blažková.

RFID štítkem Městská knihovna Jihlava nahrazuje dosavadní systém, který byl už zastaralý a chybový. Jeho oprava by byla finančně velmi náročná. Na nový RFID systém dostala knihovna přes 200 tisíc korun z grantového programu Ministerstva kultury ČR. Rozdělen je do tří fází. Současné štítkování je tou první.

Další fáze modernizace ochrany knížek pak přijdou na řadu v letech 2023 a 2024, kdy knihovnice označí speciálními štítky i beletrii a dětské knížky a pořídí zmíněný výpůjční automat. Nový RFID štítek dostanou také všechny svazky na pobočkách městské knihovny – na Březinkách, Horním Kosově i Bedřichově.

Městská knihovna Jihlava má aktuálně okolo 7 tisíc registrovaných čtenářů, kterým nabízí cca 190 tisíc knih.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Proběhla velká úklidová akce dobrovolníků

22:28 Liberec: Proběhla velká úklidová akce dobrovolníků

Statutární město Liberec opět podporovalo dobrovolníky, kteří se připojili k úklidové akci Ukliďme L…