Jihlava: Tuny šatstva našly nové využití

29.07.2016 17:30

Před čtyřmi lety jihlavská Charita ve spolupráci s radnicí zahájila sběr ošacení. Lidé mohou nepotřebné a použitelné ošacení věnovat těm, kteří jej ještě využijí. Projekt mimo jiné přispěl k tomu, že už více než 1000 tun textilu neskončilo bez užitku na skládce.

Jihlava: Tuny šatstva našly nové využití
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Pro sběr ošacení jsou určeny modré kontejnery v ulicích. „Ty jsou v současné době rozsety na mnoha místech Vysočiny. Celkem 167 modrých kontejnerů je umístěno na Jihlavsku, Dačicku, Třebíčsku, částečně na Žďársku a Pelhřimovsku,“ uvádí vedoucí projektu sběru šatstva Hana Fexová. V Jihlavě jsou umístěny ještě další dva velké kontejnery žluté barvy nedaleko vchodu do Vodního ráje a u obchodního domu Tesco.

Od začátku projektu v roce 2012 lidé přinesli celkem 1.008 tun šatstva, za letošní rok je shromážděno už 257 tun ošacení.

Kromě kontejnerů, které jsou k dispozici 24 hodin denně, funguje také sběrna a třídírna textilu na adrese Žižkova 109 v Jihlavě. Občané sem mohou vozit textil od pondělí do čtvrtka v otevírací době - po+út 9-17h, st+čt 9-15h.

Další velkoobjemový kontejner na šatstvo je ve spolupráci s Diakonií Broumov umístěn u obchodního domu Na Slunci, další textil se vybere i ve sběrných dvorech, skutečné množství textilu, který díky těmto aktivitám nekončí bez využití ve skládce, je tedy ještě vyšší.

„Projekt Sběr šatstva je postaven na čtyřech pilířích. Hlavním cílem zůstává zajištění potřeb oblečení a textilu ze strany potřebných. V tomto směru spolupracujeme především s azylovými domy, s referátem hmotné nouze Úřadu práce ČR a s dalšími sociálními službami, které Charita zajišťuje,“ popisuje projekt Hana Fexová, vedoucí sběru šatstva při Oblastní charitě Jihlava.

Nejlepší odpad je ten, který nevznikne

Druhý cíl sleduje ekologické hledisko - projekt nabízí pomoc městům a obcím v účinné separaci odpadů. „Nejlepší odpad je ten, který vůbec nevznikne. Sběr šatstva je příkladný způsob předcházení vzniku opadů, ve filozofii nakládání s opady stojí ještě výše, než třídění a recyklace odpadu. Stovky tun textilu neskončí v popelnicích a pak skládkách, ale najdou další využití,“ hodnotí vedoucí odboru životního prostředí Magistrátu města Jihlavy Katarína Ruschková. „Samozřejmě ještě vhodnější je začít o krok dříve a žít a hospodařit tak, aby obecně produkce odpadu, tedy i použitého textilu, byla co nejnižší,“ dodává Katarína Ruschková.

Třetí význam projektu je služba občanům - nabídnout jim možnost smysluplně darovat nepotřebný textil. Čtvrtý cíl, který se Charita snaží naplnit, je tvorba nových pracovních míst a možnost zaměstnat lidi ohrožené sociálním vyloučením, kteří jsou evidovaní na úřadech práce. V rámci projektu byla navázána též spolupráce s Probační a mediační službou, která umožňuje některým jejím klientům vykonávat trest obecně prospěšných prací,“ doplňuje Hana Fexová.

Více informací www.jihlava.charita.cz/sber-osaceni

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…