Jihlava: Závod na zpracování elektra mezi nejúspěšnějšími českými firmami

22.06.2015 12:13

Nejmodernější zpracovatelská linka v Evropě se zařadila do prestižního projektu CZECH TOP 100

Jihlava: Závod na zpracování elektra mezi nejúspěšnějšími českými firmami
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Česká společnost Enviropol v loňském roce v Jihlavě spustila technologicky nejmodernější závod na zpracování elektroodpadu v Evropě. Hned letos se jí podařilo dosáhnout významného úspěchu, když byla sdružením CZECH TOP 100 vybrána mezi 70 nejzajímavějších firem, které představuje projekt Mapa úspěchu.

Do exkluzivní společnosti projektu Mapa úspěchu dokumentujícího přední české firmy se nyní zařadila i firma Enviropol, která v Jihlavě provozuje linku na zpracování vysloužilého elektroodpadu. Jihlavský závod je co do použitých technologií vůbec nejmodernější linkou ve střední Evropě. Technologie umožňují bezmála třikrát větší výkon, než mají běžné zpracovatelské stroje, ale i vysokou výtěžnost a čistotu výstupních materiálů.

„Neustále hledáme možnosti maximálního využití elektrospotřebičů. Maximum představuje 100 %, což je prakticky nemožné, ale nyní jsme již na 95% využití všech materiálů obsažených v elektru a chceme jít ještě dál. Vzhledem k tomu, že spotřebiče se vyvíjí zhruba pětkrát rychleji, než zpracovatelský průmysl, čeká nás v podstatě nekonečné zdokonalování,“ říká Robert Klobučník, ředitel společnosti Enviropol.

Součástí linky je i ruční demontáž, na které se podílejí osoby se sníženou zdravotní způsobilostí

Ačkoliv linka zpracovává především drobné spotřebiče, jako jsou například audio a video přehrávače, drobné počítačové vybavení či tiskárny, dokáže zrecyklovat i spotřebiče velikosti pračky či sporáku. Součástí linky je i ruční demontáž CRT televizí, na které se podílejí osoby se sníženou zdravotní způsobilostí.

Ojedinělé jsou i kapacitní možnosti linky. Za jedinou hodinu dokáží s její pomocí zaměstnanci zpracovat až 4 tuny elektroodpadu a při maximálním výkonu je linka schopna za rok proměnit na dále zpracovatelné druhotné suroviny až 21 000 tun elektrospotřebičů. To odpovídá váze více než 1 milionu klasických CRT televizorů. Kromě vysoké kapacity a moderních technologií linka splňuje přísné ekologické, bezpečnostní a legislativní požadavky.

O projektu Mapa úspěchu

Mapa úspěchu je dokumentární projekt sdružení CZECH TOP 100, který představuje unikátní příběhy 70 českých společností, které popisují jejich cestu za podnikatelským úspěchem. Formou krátkých příběhů se profily zajímavých firem objevují v České televizi, Českém rozhlase a na stránkách Deníku. Záštitu nad projektem převzali prezident České republiky Miloš Zeman a ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Třebíč: Revitalizace zámeckého parku začíná

22:09 Třebíč: Revitalizace zámeckého parku začíná

Po obnově oblíbeného parku Hrádek se dostane péče i tomu zámeckému. Aktuálně jsou dokončeny přípravn…