Jihlava hledá zmizelá umělecká díla

26.02.2017 7:34

Jihlavská radnice pomáhá Vysoké škole chemicko-technologické Pardubice při dohledávání a identifikaci uměleckých předmětů a děl osazených převážně do interiérů jihlavských budov před rokem 1989.

Jihlava hledá zmizelá umělecká díla
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Pardubická škola pracuje na projektu ministerstva kultury „České umění ve veřejném prostoru 50. - 80. let 20. století - evidence, průzkum, restaurování". Projekt začal letos, je ve fázi evidence, zpracovává se literatura i různé archiválie, zároveň už probíhá terénní průzkum.

„Jednou ze zajímavých položek, o které bohužel víme pouze to, že na původním místě se nedochovala, je žulová plastika s názvem Klasy, která byla osazena před tzv. Agrodům, tedy budovu Společných zemědělských podniků na rohu ulic Fritzova a Havlíčkova,“ popisuje Ondřej Stránský z magistrátního odboru správy realit. Autorem sochy byl sochař Roman Podrázský, který byl také autorem např. sochy Matka, která byla přemístěna z náměstíčka na sídlišti Březinky k dětskému domovu.

Radnice pátrá i po stopách plastiky Vysočina, která byla umístěná před hotelem Jihlava (dnes bytový dům) na ulici Okružní 7. „Plastika byla velmi pravděpodobně součástí jezírka popř. fontány,“ upřesňuje Ondřej Stránský. Autorem díla byl R. Selmbacher, podle dostupných dokumentů mělo jít plastiku z roku 1988.

„Přivítáme jakékoliv zmínky o těchto dílech, fotografie, nákresy, náčrty, doklady, nebo informace o jejich osudech, novém umístění apod.,“ říká Ondřej Stránský. kontakt: telefon 565 592 720, e-mail ZDE, pracoviště: Čajkovského 5

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

7:37 Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

Po několika měsících provedlo město Děčín spolu s technickými službami další test kontejneru na směs…