Jihlava podpoří zaměstnavatele, podrží místa ve školce

07.12.2016 11:26

Zástupci města Jihlavy a firmy Bosch Diesel s.r.o. podepsali smlouvu o spolupráci v oblasti předškolního vzdělávání.

Jihlava podpoří zaměstnavatele, podrží místa ve školce
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Bosch se zavázal přispívat městu do této oblasti jeden milionu korun ročně po dobu deseti let, město pak zajistí pro děti zaměstnanců firmy místa v městské mateřské školce. V Jihlavě jde o první smlouvu tohoto druhu mezi městem a soukromou firmou.

Jihlava začne v polovině příštího roku stavět novou mateřskou školu Na Dolech s kapacitou 100 míst, v provozu by měla být od začátku školního roku 2018. Z celkové stovky míst nové městské školky bude 75 vyhrazeno pro potřeby firmy Bosch, jedna ze čtyř tříd bude uzpůsobena pro internátní provoz s možností přenocování dětí.

„Ze strany města jde o zcela zřetelný krok v podpoře zaměstnanosti ve městě a okolí. Jde o první zařízení tohoto druhu v Jihlavě a možná i v kraji. Máme i další zájemce z řad zaměstnavatelů, kteří by rádi této možnosti využili,“ uvádí primátor Jihlavy Rudolf Chloupek a dodává, že zajištění místa ve školce pro děti zaměstnanců je od zaměstnavatele zajímavým benefitem.

„Pro naši firmu je to důležitý projekt. Možnost zajištění péče o děti představuje jednu z řady nabídek pro naše zaměstnance, které přispívají k sladění pracovního a soukromého života zaměstnanců,“ potvrdil krátce před podpisem smlouvy na radnici obchodní ředitel společnosti Bosch Diesel s.r.o. Ralph Klaus Carle. 

Jihlava je hlavním spádovým územím z hlediska dojížďky za prací, radnice zvolila řešení formou uceleného objektu s dobrou dopravní dostupností, navazující na rozrůstající se zástavbu v okolí a s přihlédnutím k potřebám klíčových zaměstnavatelů.

Celý objekt školky je koncipován jako bezbariérový a nízkoenergetický. Kromě vlastní budovy bude projekt řešit také bezprostředně navazující venkovní relaxační a herní plochy (školní zahradu) a napojení objektu na infrastrukturu.

Předpokládaná cena stavby je na základě odborného odhadu projektanta cca 49,1 mil. Kč včetně DPH, projekt je zařazen v Integrovaném plánu rozvoje území Jihlavské sídelní aglomerace (IPRÚ JSA), v příštím roce hodlá radnice předložit žádost o poskytnutí dotace z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP).

V současné době probíhá územní řízení. Zahájení vlastní realizace stavby lze předpokládat v červnu/červenci roku 2017. Dokončení realizace stavby je plánováno v srpnu 2018.

Navýšení kapacit mateřských škol:

  • 2010   MŠ Mašinka +100 míst
  • 2011   MŠ A. Důl +50 míst, MŠ Na Stoupách +50 míst, MŠ při ZŠ Kollárova +27 míst
  • 2012   MŠ Jarní +50 míst, MŠ Resslova +50 míst
  • 2014   MŠ Březinova 30  +12 míst
  • 2015   MŠ při ZŠ Nad Plovárnou  +100 míst
  • 2018   MŠ Na Dolech +100 míst
  • MŠ na výjimku KHS:
  • MŠ při ZŠ Kollárova (-27 míst) k 31.8.2016 skončila výjimka KHS
  • MŠ Erbenova (-15 míst) do 31. 8. 2017
  • MŠ Nad Plovárnou (-50 míst) do 31. 8. 2018

Od roku 2005 porodnost neustále stoupala a svého vrcholu dosáhla v roce 2009, kdy se v Jihlavě narodilo 616 dětí. Od roku 2010 dochází k mírnému poklesu počtu narozených dětí, avšak průměr se stále pohybuje kolem 560 narozených dětí ročně.

Podle předpokladu Českého statistického úřadu se očekává do roku 2017 setrvalá tendence a od roku 2018 bude docházet k mírnému poklesu v počtu narozených dětí. Předpokládá se průměrný meziroční pokles 1 %.

  • vzhledem k novele školského zákona a současným trendům, tj. k zavedení povinného posledního roku předškolního vzdělávání a předškolní vzdělávání dětí již od 2 let věku, se vyrovná případný pokles, který je predikován Českým statistickým úřadem,
     
  • jihlavská radnice připravuje zřízení jeslových tříd pro děti od 2 let při mateřských školách,
     
  • nová MŠ Na Dolech bude mít internátní provoz, je logické, že možnost využívat této služby budou i rodiče dojíždějící za prací do Jihlavy a tudíž celá kapacita bude využita nejen dětmi s trvalým pobytem v Jihlavě,
     
  • Jihlava je krajskou metropolí a je potřeba počítat s přirozenou spádovostí a tím i zvýšenému nároku na využívání služeb předškolního vzdělávání,
     
  • kapacitou mateřských škol radnice uspokojí požadavky všech jihlavských 3-5letých a částečně i mladších dětí 3 let,
     
  • případný převis kapacity lze ji korigovat zrušením výjimek počtu dětí na třídu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…