Jihlava předala ocenění, včetně toho nejvyššího

19.05.2017 16:00

Nejvyšší ocenění města, čestné občanství, bylo uděleno Evženu Plockovi in memoriam.

Jihlava předala ocenění, včetně toho nejvyššího
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Primátor města Jihlavy Rudolf Chloupek a náměstkyně primátora Jana Mayerová předali v gotické síni jihlavské historické radnice ceny města. Předávali i nejvyšší ocenění města, kterým je čestné občanství.

Nejvyšší vyznamenání zastupitelé udělili Evženu Plockovi in memoriam. Evžen Plocek se 4. dubna 1969 pokusil upálit na protest proti vstupu vojsk Varšavské smlouvy do Československa, o několik dní později zemřel. Na rozdíl od zápalných obětí Jana Palacha a Jana Zajíce se komunistické cenzuře podařilo informace o jeho činu zadržet. Cenu převzal vnuk Aleš Plocek.

Čestné občanství uděluje Zastupitelstvo města Jihlavy za zcela mimořádné zásluhy ve všech oblastech lidského působení. Čestné občanství lze udělit za života nebo in memoriam.

Dalším předávaným vyznamenáním byla Cena města Jihlavy, kterou převzal šéfdirigent Filharmonie Gustava Mahlera Jiří Jakeš za dlouholetou uměleckou činnost v oboru hudby pro město Jihlavu u příležitosti životního jubilea 50 let.

Cenu města Jihlavy zastupitelé udělili také judistovi Lukáši Krpálkovi za reprezentaci Jihlavy, České republiky a dosavadní vynikající sportovní úspěchy v judu završené ziskem zlaté medaile na Olympijských hrách v Riu de Janeiru 2016. Lukáš Krpálek byl z ceremoniálu omluven.

Cena města Jihlavy uděluje Zastupitelstvo města Jihlavy fyzickým a právnickým osobám za dlouhodobě významný přínos pro město Jihlava. Cenou města může být oceněna jakákoli činnost ve všech oblastech lidského působení.

Na radnici se předávala také Ceny Rady města Jihlavy, která byla udělena čtyřikrát. Za úspěšnou sezónu 2016/2017 a zajištění účasti v extralize ledního hokeje byl oceněn Hokejový klub HC Dukla Jihlava. Cenu převzal jednatel společnosti Bedřich Ščerban.

Pavla Radová je novým držitelem Ceny Rady  města Jihlavy za dlouholetý a obětavý přístup k práci ve prospěch jihlavských seniorů u příležitosti životního jubilea 70 let.

Barbora Schreková získala Cenu Rady města za významné sportovní a trenérské úspěchy v akrobatickém rokenrolu dosažené v r. 2016.

Cenu Rady města Jihlavy převzal také Vladimír Srb za zisk zlaté medaile v půlmaratónu na Mistrovství světa veteránů v australském Perthu v roce 2016.

Cenu Rady města Jihlavy uděluje rada za významný přínos pro město spočívající zejména v činnosti vedoucí k rozvoji města Jihlavy nebo jeho propagaci, za ekonomický přínos, za aktivity v mezinárodním měřítku, za významné ovlivnění veřejného dění, za výrazný počin v daném roce, a dále u příležitosti životního jubilea, čestným návštěvám města apod.

Slavnostní setkání v gotickém sále skvěle doplnili žáci a žákyně Základní umělecké školy Jihlava.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…