Jihlava začne třídit bioodpad

18.12.2015 18:22

Jihlava pokračuje v aktivitách ke zvyšování třídění odpadů. Od 1. března 2016 dostanou všichni obyvatelé města možnost třídit biologicky rozložitelný odpad.

Jihlava začne třídit bioodpad
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

„Nyní je ve směsném odpadu, který končí bez užitku na skládce, 30 až 40 procent obsahu, který by mohl být kompostován a znovu využit. Je to významný krok, který bude mít kladné ekologické i ekonomické dopady,“ komentuje rozhodnutí, které potvrdila rada města, primátor Rudolf Chloupek. Dosud se v Jihlavě bio třídí v pilotních projektech ve dvou příměstských částech a jedné lokalitě města.

Od tohoto kroku radnice očekává zásadní zvýšení procenta vytříděného odpadu, snížení nákladů na zpracování směsného komunálního odpadu, efektivnější využití kompostárny a zlepšení životního prostředí. „Očekáváme, že se v Jihlavě dostaneme mnohem blíže k 50 procentní míře třídění, kterou jsme si dali jako metu. Nyní v Jihlavě vytřídíme asi 36 procent odpadu,“ věří v zodpovědnost spoluobčanů primátor Rudolf Chloupek.  

Hnědé nádoby do ulic i k domům

Do všech 260 současných stanovišť s kontejnery na tříděný odpad budou umístěny nové hnědé nádoby na bioodpad, budou se vyvážet pravidelně každý týden.

Zapojit se budou moci i vlastníci rodinných domů, kteří budou moci požádat o přidělení 240 litrové nádoby na bioodpad, tzv. kompostejneru, přímo k domu. Kompostejner bude k nemovitosti přidělen zdarma, vyvážet se bude pravidelně jedenou za čtrnáct dní v liché týdny.

Současně se zavedením svozu bioodpadu dojde k úpravě svozu směsného komunálního odpadu od rodinných domů. Všechny nádoby na směsný komunální odpad se od rodinných domů budou pravidelně vyvážet ve čtrnáctidenních intervalech a to v sudé týdny. Při určování objemu nádoby budou i nadále zohledňovány zvláštní okolnosti, jako je produkce dětských plen, inkontinenčních pomůcek a další.

Kdo třídí, ušetří

Domácnosti, kterým se sníží frekvence svozu směsného komunálního odpadu, budou automaticky zapojeny do Programu zodpovědného nakládání s odpady. Při splnění podmínek Programu po dobu 8 měsíců vznikne osobám s trvalým pobytem nárok na úlevu z poplatku (aktuálně 65 korun, pro rok 2016 ve výši 70 korun). Po zapojení se v roce 2016 vznikne nárok na slevu na poplatku v roce 2017. Podrobněji k Programu na www.odpadyjihlavy.cz

Třídění odpadu je in

Zavedení plošného svozu bioodpadu vychází ze zkušeností ze dvou pilotních projektů v příměstských částech a v jedné lokalitě města. Výsledky jsou velmi dobré. „K našemu milému překvapení se v pilotních projektech ukázalo, že zavedení třídění bioodpadu vedlo i ke zvýšení třídění už zavedených komodit. Bylo by našim přáním, aby se tento efekt projevil i celoplošně,“ vyhodnotil zkušenosti z pilotních projektů primátor, který dohlíží nad činností úřadu v oblasti životního prostředí.

Svoz bioodpadu dvoutýdenní intervalu vývozu nádob od rodinných domů není místní specialita, stejné schéma používají i jiná města a obce jako například Olomouc, Přerov, Moravská Třebová nebo Mikulov. „Pokud domácnost třídí, je dvoutýdenní interval na vyvezení nádoby naprosto dostačující. Mohu to potvrdit z vlastní zkušenosti, třídíme poctivě a někdy by nám postačil vývoz i jednou za měsíc. Nicméně radnice je připravena reagovat na požadavky domácností, které z nějakého důvodu potřebují vyšší frekvenci vývozu,“ ujišťuje primátor Rudolf Chloupek.

Do nádoby na bioodpad patří

·       z domácnosti:       
-          zbytky jídel rostlinného původu
-          slupky a zbytky ovoce a zeleniny                    
-          kávový odpad včetně papírových filtrů
-          použité papírové ubrousky      
-          čajové sáčky  
-          skořápky vajec
-          zbytky obilnin

·       ze zahrady:
-          tráva a plevele
-          listí, seno, sláma
-          košťály a celé rostliny
-          drcené větve a části keřů
-          skořápky ořechů

Do nádoby na bioodpad nepatří všechny ostatní odpady:
-          maso, kosti, pomazánky
-          vařené těstoviny, omáčky
-          plasty, sklo, hliník a další kovy
-          barvy, ředidla a další nebezpečný odpad
-          elektro a baterie
-          stavební odpad, kamení
-          textil, jednorázové pleny
-          pytlíky z vysavače, cigarety, popel
-          fritovací olej
-          uhynulá zvířata

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…