Jindřichovice pod Smrkem: Stádo ovcí napadli vlci, kraj odškodní majitelku

21.08.2017 16:48

Chráněný vlk obecný o sobě dal opět vědět. Tentokrát však ne na Českolipsku, kde je výskyt vlka již celkem běžný, ale na Frýdlantsku. Konkrétně na území obce Jindřichovice pod Smrkem. Letos v dubnu zde vlci napadli stádo ovcí a berana, přičemž čtyři dospělé ovce a 32 jehňat zabili.

Jindřichovice pod Smrkem: Stádo ovcí napadli vlci, kraj odškodní majitelku
Foto: archiv
Popisek: Jindřichovice pod Smrkem - kostel Nejsvětější Trojice

Jedná se o první případ prokázané škody způsobené vlkem na Frýdlantsku a zároveň i první letošní hlášený útok vlka na domácí zvířata v kraji. Liberecký kraj poskytne majitelce zvířat náhradu škody ve výši 73.600 Kč, což je částka odpovídající věku, stáří, hmotnosti zvířat a je v souladu s doporučenými cenami pro likvidaci škod, způsobených zvláště chráněnými druhy živočichů, od Svazu chovatelů ovcí a koz z.s.

„Škodu majitelce ovcí vyplatí Liberecký kraj, který má pro tento případ k dispozici dotaci od Ministerstva financí ČR vyhrazenou právě pro náhradu škody způsobenou vybranými zvláště chráněnými živočichy, mezi které vlci patří,“ říká Jiří Löffelmann, radní pro resort životního prostředí, zemědělství a rozvoje venkova.

Náhrada škody je vyplacena při splnění podmínek daných zákonem. Jednou z nich je prokazatelně způsobená škoda vybraným zvláště chráněným živočichem. Chovatel musí do 48 hodin od jejího zjištění škodu nahlásit místně příslušnému orgánu ochrany přírody, což je obec s rozšířenou působností nebo Správa CHKO. Ten provede místní šetření o události, sepíše protokol, který zašle na krajský úřad. Chovatel mezitím musí sepsat žádost o náhradu škody, kde vyčíslí její výši, pokud je mu známa. Dále k žádosti musí přiložit veterinární potvrzení vydané veterinárním lékařem o příčině úhynu zvířete a další potřebné podklady a do 10 dnů žádost doručit na příslušný krajský úřad. Krajský úřad po obdržení žádosti zkontroluje všechny potřebné náležitosti podle zákona. Pokud je žádost v pořádku, pak ministerstvo financí zašle prostředky za způsobenou škodu a ty jsou poškozenému proplaceny Libereckým krajem jako neinvestiční dotace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…