Jindřichův Hradec: Cyklisté mají ve městě vyznačené své koridory

23.06.2017 7:33

Na některých silnicích v Jindřichově Hradci se objevily nové prvky sloužícím zejména cyklistům a to na základě zpracované koncepce rozvoje cyklistické dopravy města Jindřichův Hradec.

Jindřichův Hradec: Cyklisté mají ve městě vyznačené své koridory
Foto: Pocasi-volary.cz
Popisek: Letecký pohled na Jindřichův Hradec

Jedná se o označení:

- Piktogramového koridoru pro cyklisty v obou směrech v ulici Pražské a Miřiovského od ul. Nové po ul. Nádražní.

- Piktogramového koridoru pro cyklisty a vyhrazeného jízdního pruhu pro cyklisty v obou směrech mezi okružní křižovatkou u nemocnice a u TANK ONO ve Vídeňské ulici.

- Vyhrazeného jízdního pruhu pro cyklisty v Jarošovské ulici mezi Českou ulicí a okružní křižovatkou „u Stavcentu“.

Kromě cyklopruhů se můžete setkat také jen s piktogramy cyklistů.

Takzvané „cyklopiktokoridory“ najdeme na důležitých páteřních trasách, kde nebylo dostatek místa pro samostatný cyklopruh. Piktogramový koridor pro cyklisty je integrační opatření pro cyklisty, naznačuje účastníkům silničního provozu stopu průjezdu cyklistů, značí se pouze vodorovným značením, má podobu piktogramu a směrového znaku – šipky. Řidiče motorových vozidel upozorňuje, že se na pozemní komunikaci nachází zvýšený provoz cyklistů. Toto dopravní opatření je volně pojízdné a neplynou z něj pro účastníky silničního provozu žádná práva ani povinnosti

Jiná situace je u vyhrazených jízdních pruhů pro cyklisty a jízdních pruhů pro cyklisty. Zde naopak účastníkům silničního provozu plynou následující práva a povinnosti:

Tuto skutečnost řeší zákon č. 361/2000 Sb., o silničním provozu, zejména § 14, 21 a 27.

- Přejíždí-li řidič vozidla, pro které je vyhrazen jízdní pruh, z vyhrazeného jízdního pruhu do přilehlého jízdního pruhu, řidič vozidla jedoucí v tomto pruhu mu to musí umožnit snížením rychlosti jízdy, popřípadě i zastavením vozidla. Řidič vozidla ve vyhrazeném jízdním pruhu je povinen dávat znamení o změně směru jízdy a nesmí ohrozit řidiče ostatních vozidel.

- Jede-li vozidlo, pro které je vyhrazen jízdní pruh, ve vyhrazeném jízdním pruhu nebo tramvaj jinou rychlostí než ostatní vozidla jedoucí stejným směrem, nejde o vzájemné předjíždění.

- Na jízdní pruh pro cyklisty smí řidič jiného vozidla vjet v podélném směru rovněž tehdy, není-li přilehlý jízdní pruh pro toto vozidlo dostatečně široký. Při vjíždění na jízdní pruh pro cyklisty nesmí řidič ohrozit cyklistu jedoucího v tomto pruhu.

- Řidič odbočující vpravo musí dát přednost v jízdě vozidlům jedoucím ve vyhrazeném jízdním pruhu, pro něž je tento jízdní pruh vyhrazen, a cyklistům jedoucím v jízdním pruhu pro cyklisty.

- Řidič nesmí zastavit a stát ve vyhrazeném jízdním pruhu a jízdním pruhu pro cyklisty

Další bližší informace ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Akvapark vznikne u Vltavy, město hledá soukromého investora

7:17 České Budějovice: Akvapark vznikne u Vltavy, město hledá soukromého investora

Město České Budějovice představilo jednoznačné plány k výstavbě akvaparku na levém břehu Vltavy, pob…